Аскеери за 24 май

Аскеери за 24 май | StandartNews.com

Професор Надежда Сейкова ще получи войника на Чапа за приноса си към бг театъра

Професор Надежда Сейкова, която за няколко десетилетия научи сума ти артисти как се прави театър, ще получи "Аскеер" за цялостен принос на 24 май. Тогава в Армията ще бъдат раздадени традиционните награди в 12 категории. За първи път гилдията ще пее "Върви, народе възродени" на самия празник. През последните 23 години това се случваше все на 23 май. За да избере претендентите за признанието, журито изгледа 109 представления в 8 столични и 19 извънстолични театъра, както и в 12 алтернативни пространства. 43 бяха премиерите в София, 38 - в провинцията, независимите проекти се оказаха 28. При пет 5 от 10-те категории се наложи балотаж. Част от номинациите повтарят тези на Икарите.

Битката между мъжете във водещи роли е между Владо Пенев (Арпагон в "Скъперникът" и вече с "Икар"), Ивайло Христов и Малин Кръстев - и двамата в "Самотният Запад". При поддържащите партии в топ 3 са Александър Кадиев (за Клеант в "Скъперникът" и вече с "Икар", за Бузата в "Лодка в гората"), Валери Йорданов (Хауи в "Заешка дупка") и Мартин Гяуров (Алекс в "Покана за вечеря").

При дамите с централни персонажи конкуренцията е между Александра Василева (Геше Готфрид в "Свобода в Бремен"), Бойка Велкова (Дора Габе в "Две") и Ивана Папазова (Виктория в "Глас").

С поддържащи роли за аскеери се борят Вяра Табакова (немощната старица във "Всичко ни е наред"), Ирини Жамбонас (Ирина в "Заминавам") и Мая Бабурска (Лейтенант Джанет в "Някои го предпочитат").

Колкото и да е странно, Бойко Кръстанов е номиниран за изгряваща звезда - като Гичо във "Възвишение". Другите двама са Елена Телбис (Изи в "Заешка дупка") и Христо Ушев (в "Робин" и в Welkome America).

Победител сред режисьорите трябва да бъде избран между Петринел Гочев ("Ромео и Жулиета"), Стефан Москов (за "Професия Лъжец" и вече с "Икар") и Тея Сугарева ("Покана за вечеря"). Първите двама ще си оспорват и приза като автори и на най-доброто представление, въпреки че за тези аскеери обикновено излизат шефовете на театри. Третият, който евентуално трябва да зарадва директора на трупата, с която е работил - в случай Влади Люцканов със "Самотният Запад".

При сценографите отличниците са Венелин Шурелов ("Канкун"), Петър Митев ("Дисни трилър") и Юлияна Войкова-Найман ("Ромео и Жулиета"). При авторите на костюмите кандидатите за слава са Васил Абаджиев ("Скъперникът"), Елица Георгиева (за "Фотоапарати") и отново Юлияна Войкова-Найман за "Ромео и Жулиета".
Композиторите, кандидати за "Аскеер", са Кирил Дончев ("Някои го предпочитат"), Петър Дундаков (за "Дисни трилър" - и вече с "Икар") и Петя Диманова ("Канкун").

При драматурзите схемата е ясна - Георги Тенев със "Злият принц", Оля Стоянова с "Покана за вечеря" и вече спечелилата "Икар" Яна Борисова с "Хората от Оз".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай