15:30 ч.

12.04.17

3 мин.

0

0

0

"Аскеер" за Константин Илиев

от Стандарт |

"Аскеер" за Константин Илиев

Народният театър води с 9 номинации в надпреварата за националните отличия


 


"Аскеер"-ът за цялостен принос към родния театър тази година отива при Константин Илиев, съобщиха вчера от едноименната Фондация. Изключителният драматург ще получи статуетката на Георги Чапкънов и съответните финикийски знаци на традиционната тържествена церемония на 24 май в Армията. Авторът на "Музика от Шатровец", "Босилек за Драгинко", "Великденско вино", "Нирвана" и на още прекрасни пиеси и други творби притежава серия от арт и литературни отличия в България, а през 1996-а във Виенския университет му беше връчена международната Хердерова награда за творчество. "Константин Илиев не е съдник. Повтарям – за мен той е летописец. Най-близко е до Чехов. Както тоя велик доктор, той следи симптомите, регистрира процесите на болестта, търси съпротивителните сили на организма и може би се старае да им помогне с някоя от противоотровите на изкуството", пише големият Леон Даниел през 1995-а.


Още достойни артисти в 12 категории ще отнесат навръх празника на българската и славянска духовност и просвета Рицарят на Чапа. Журитата са изгледали 143 представления. Селектираната продукция принадлежи на 7 софийски сцени с 13 заглавия и 2 извънстолични трупи с 3 спектакъла. Рекордьор е Народният – с 9 номинации. Най-оспорвана е конкуренцията при мъжете с поддържащи роли - Ивайло Христов за Лебедев в „Иванов" на Младежкия, Йордан Ръсин за Телегин във „Вуйчо Ваньо" на „Възраждане", Цветан Алексиев за Йоан Кръстител в „Последно изкушение" на академиците. Да припомним, че Ивайло Христов отказа предишен "Аскеер" в знак на протест срещу обичайното за родните политици замитане на културата под килима. Ивана Папазова като Икония във „Вълци" на Пловдив, Станка Калчева като Дора Странг в „Еквус" на Младежкия и Ива Тодорова като Еколожката в „Добре дошли в България" на „36 маймуни" ще се състезават при дамите с поддържащи партии. Само един от господата с главни персонажи ще прибере "Аскеер"-а: Владимир Карамазов за Ален Рей в „Богът на касапницата" на Народния, Иван Юруков за Найден в „Майстори" - пак там, Свежен Младенов за поп Кръстьо във „Великденско вино" на „Възраждане". Да бъдат в група с Меглена Караламбова, която е страхотна в „Разговори с мама" на "199", имат честта Александра Василева и Радена Вълканова за техните превъплъщения в „Богът на касапницата" на Народния. Сред изгряващите звезди, които се надяват на "Аскеер" са Боян Крачолов, Димитър Крумов и Иван Николов за „Това не е Хамлет" на „Сфумато", Весела Василева за „Великденско вино" във „Възраждане" и Каталин Старейшинска за Роберта в „Дани и дълбокото синьо море" в Пловдив. Мариета Голомехова за „Последно изкушение" на Народния, Свила Величкова за „Малката морска сирена" на театър „София" и Юлиана Войкова-Найман за „Майстори" на Народния си оспорват признанието при сценографите. Последните две художнички са номинирани и за костюмите в същите постановки. В топ 3 в тази категория влиза и Мира Каланова за „Влюбеният Шекспир" във Варна. Композитор номер едно за сезона трябва да бъде избран между Петър Дундаков за музиката в „Еквус" на Младежкия, Петя Диманова за партитурата във „Вълци" в Пловдив и Христо Йоцов за саундтрака на „Анна Каренина" в театър „София". В топ 3 на режисьорите са Диана Добрева с „Вълци" на Пловдив, Григор Антонов с „Вуйчо Ваньо" на „Възраждане", Стайко Мурджев с „Еквус" на Младежкия. За титлата "най-добро представление" се борят „Богът на касапницата" на Народния, „Великденско вино" на „Възраждане" и отново „Еквус" на Младежкия. Номинираните драматурзи са Здрава Каменова и Гергана Димитрова с „Добре дошли в България", Кирил Топалов със „Спасителят", Николай Гундеров с „Пробен срок".


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент