Мария Стефанова се завръща в Народния с "Три високи жени"
Почина звезда на Сатиричния театър


12:45 ч.

28.01.18

2 мин.

0

0

0

Академията за звезди празнува 70

от редактор |

Академията за звезди празнува 70

Академията, която "произвежда" звезди в театъра и киното празнува 70. Юбилейната година на НАТФИЗ започна с две премиери.


Класът на професор д-р Атанас Атанасов вчера представи за първи път „Papas in motion" по пиесата на Роналд Рудол - великолепна комедия със смели и сериозни въпроси. "Тази история може или би могла да бъде толкова истинска, колкото всеки един от нас има желанието и смелостта да открие в нея познат, близък приятел или самия себе си. Всеки от нас - и в случай, че изпитва неудобство, срам, свян или гняв от подобни истории - би могъл да се разграничи от нея. Как ще я възприемем зависи от способността ни да интерпретираме и оцветяваме фактите, събитията и персонажите. От фантазията и въображението ни, от чувството ни за вина, за хумор, ирония, самоирония, от способността ни да бъдем романтично съпричастни или патетично агресивни. Тази история не може да се разкаже. Тази история се преживява. В три действия. Място на действието – барът „Papas in motion", казва прочутият актьор и преподавател.


„Таласъмът Тропалан" е забавно, комично и динамично представление. Това е първият спектакъл на голяма сцена за третокурсниците в специалност „Актьорство за куклен театър" от класа на доцент Майя Енчева. Историята е написана от Янко Митев по приказката на Иво Кънчев и е поставена от Тодор Вълов. Музиката е на небезизвестния Пламен Мирчев–Мирона. Първата среща на „Таласъмът Тропалан" с публиката е днес, втората - утре. Мястото - „Стефан Караджа" 20.


Какво говори историята за Академията?


На 28 януари 1948 г. постановление на Министерски съвет преобразува Държавната театрална школа при Народния театър в Държавно висше театрално училище.


През 1951-а получава името на Кръстьо Сарафов по случай 75-годишнината на големия актьор.


През 1954-а става Висш институт за театрално изкуство – ВИТИЗ, а на 1 август 1995-а е преименуван в


Национална академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов" – НАТФИЗ.


В първия випуск през 1948-а са приети 22 студенти по актьорско майсторство (14 мъже и 8 жени) и 9 (6 мъже и 3 жени) по режисура, а между първите им 19 преподаватели са Димитър Митов, Боян Дановски, Георги Стаматов, Владимир Трендафилов, Любомир Тенев, Пенчо Данчев, д-р Любомир Андрейчин, Стефан Сърчаджиев, Филип Филипов, д-р Кръстьо Мирски, Олга Кирчева, Николай О. Масалитинов...


Днес в НАТФИЗ се обучават близо 700 студенти в 18 бакалавърски, 6 магистърски и 2 научни специалности за докторанти, а Академичният състав включва видни практикуващи артисти, критици, изследователи и педагози в областта на сценичните и екранните изкуства.


Академията ще посвети на юбилея цяла календарна година с всички специални и прилежащи й събития.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент