"Златната липа" представя Катя Паскалева

"Златната липа" представя Катя Паскалева | StandartNews.com

Експозиция с прекрасни картини, рисувани от незабравимата Катя Паскалева, е сред големите акценти в съпътстващия афиш на "Златната липа". Четвъртото издание на престижния фестивал за ново европейско кино започва на 28 май в Стара Загора с полския хит "Варшава през нощта" и ще продължи до 1 юни. В Операта, където ще се завъртят - по традиция без билети - филмите от конкурса и от няколкото паралелни програми, ще бъдат изложени творбите на една от първите дами на родното седмо изкуство за всички времена.

"Катя Паскалева е изумителен талант - и пред камерите, и пред статива", категорична е режисьорката Магдалена Ралчева, създател и художествен директор на "Златната липа". Тя ще дирижира значимите събития и извън прожекциите. В събота по обед феноменалната Татяна Лолова ще засади своята липа в Алеята на славата, където вече растат дръвчетата на предишните трима носители на голямата награда - Мария Статулова, Джанкарло Джанини, Васил Михайлов. Пенчо Ковачев ще представи своята книга "25 звезди на БГ киното". На 31 май ще има дискусия за жанра с участието на знаменитости от няколко поколения, които ще дефилират по червения килим на "Липата".

Привечер те ще раздават и автографи в Селва кафе в мола на Стара Загора. От 16 часа в Лапидариума на Археологическия музей пък Анна Мария Гюзелева ще привлече вниманието на публиката с най-новата си лирическа книга - "А душата знае". Дамата, която пише стихове на български и на италиански, играе и в дузина екранни продукции на Ботуша. Кариерата й в киното, започнала сензационно у нас с ролята й на Неда в "Пътят към София", продължава и в Рим. Съпругата на великия бас Никола Гюзелев си е партнирала с някои от най-големите асове на "Чинечита".

Галата, на която ще бъдат раздадени наградите, е в сряда. Кой ще е новият притежател на "Златната липа", решава журито с шеф Костадин Бонев. С него оценки ще дават Нана Джорджадзе, Каан Муждеджъ, Буян Вулетич и Елена Захарова. За петте дни жителите и гостите на Стара Загора ще гледат близо 50 филма - на топавтори от Дания, Чехия, Норвегия, Русия, Естония, Македония, Косово, Сърбия, Полша, Австрия, Унгария, Испания, Шотландия, Швеция, Швейцария и България. "Каръци" на Ивайло Христов е българското предложение за арт състезанието. Водещ на "Златната липа" е Бойко Кръстанов, който трупа все по-висок рейтинг като кинаджия, след като получи "Аскеер" за изгряваща звезда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай