Зимна приказка в София

Зимна приказка в София | StandartNews.com

"Зимна приказка в София" е първата експозиция, с която столичната галерия "Сезони" започва представянето на годишните време в творчеството на някои от най-големите ни автори в живописта, рисунката и графиката.
Официалното откриване е на 30 ноември, а специалната изложба е посветена и на 25 години от откриването на елитното арт пространство.

Има странна връзка между изкуството и зимата, твърдят изкуствоведите. Въпреки че векове наред чак до Ренесанса, художниците я пренебрегват, някои от най-обичаните изящни произведения в света са именно зимни пейзажи. Сякаш още от първата бяла сцена - шедьовъра „Ловци в снега" на Питър Брьогел Старши - публиката е подвластна на очарованието и красотата на зимата.

Неслучайно в колекцията на "Сезони" са събрани от най-добрите зимни картини, показващи красотата на столицата и околностите й, от утвърдени майстори и млади български автори. От заскрежените софийски улици на Дора Бонева до многоцветните вихрушки на Калина Кралева. В изложбата участват със своите зимно-приказни пейзажи и мечти за сняг Мария Райчева, Владимир Шунев, Николай Маринов, Дарина Златарева, Владимир Руменов, Ромил Калинов, Илия Пашов, Анатолий Станкулов, Галя Абрашева, Майа Горова, Бранимир Цаков, Стоян Филипов – Fil... Зрителите ще останат очаровани и от наситената с богатство от багри „Зима" на Атанас Жеков, приглушената гледка от прозореца на Димитър Арнаудов, зимна София през погледа на Димитър Атанасов, студената красота в композициите на Магда Абазова, Любен Генов и Цанко Панов.

Днес зимните сюжети, продължават да предизвикват художниците повече от всеки друг сезон, с многообразие от теми и цветове. Снегът прави града по-различен и красив. Кратките часове на обещанието, когато всичко е покрито с бял килим, преди да се превърне в киша - ни карат да се чувстваме пречистени и изпълнени с очакване. Между меланхолията на есента и нетърпението по коледните празници, във времето на уютните зимните вечери, прекарани със семейството, ние от галерия „Сезони" Ви каним да се насладите на тази впечатляваща селекция произведения на изкуството с приказен привкус.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай