Жените се боядисват руси коси, за да пробиват по-бързо в кариерата

Догодина ЮНЕСКО узаконява 31 май като Световен ден на блондинките

Жените се боядисват руси коси, за да пробиват по-бързо в кариерата | StandartNews.com

Джентълмените предпочитат блондинките – това становище е валидно почти 100 години. Без значение на протестите на защитниците на равноправието, блондинките продължават да печелят повече, изграждат успешна кариера и въпреки това не се притесняват да обявяват 31 май за свой празник – Световният ден на блондинките.

Блондинката в бизнеса

„На 19 юни с полет LH 4608 на Луфтханза от Мюнхен на летището в Брюксел пристига световноизвестната Олга Ускова, шеф на Международната асоциация на блондинките. В разговора Олга простичко разказва за мъжа си. Родом от Баку, бивш сътрудник на КГБ, шпионин, а също американски летец, шериф на неголям град във Флорида и научен деец: сега отново е в Баку, в „продължителна командировка", работи над „изменение на закона за гравитацията". Също толкова мащабна е дейността на сина й – 20-годишният студент в Софийския университет работи в „световния парламент", създаден по инициатива на майката.

„Ние, блондинките, можем да променим много неща в света", изпява Ускова. - Четохте ли на сайта клетвата на блондинките? Има много неща за розовото – това е цветът на сърдечната чакра. Само с думата „блондинка" вече могат да се направят много промени... Но ние не сме феминистки! Ние сме за... как се казва това? Да, традиционни ценности! За мъжете. На тях трябва да им се помогне! Обединили сме се, за да ги пазим. Заедно с учените сега разработваме... Всъщност, знаете ли, че изчезва 13-ият изотоп в кръвта на мъжете? Ето, ние оказваме помощ. Как? Ами храненето трябва да се промени, както и други неща..."

Не е толкова лесно да се разбере дали Олга Ускова играе образ, или си е такава. По-скоро остава впечатлението, че имитира Ел Удс – героинята на Рийз Уидърспун от филма „Професия блондинка". Още повече, че първата специалност на Олга е юрист, както и на Удс. Да, тя има 4 дипломи за висше образование – за юрист е учила 4 години в Софийския и Красноярския университети, за икономист в руската Правителствена академия, а за журналист – в Московския държавен университет. И напълно успешна биография.

Родена в малко сибирско градче, до което достъпът е забранен, трупала опит в Красноярск и Москва, преди 30 години тя заминала със съпруга си Емин Гаджиев (същият американски шериф от Баку) за България и там започнала да се занимава с бизнес. Основала няколко конкурса за красота - „Мис Русия в чужбина, „Мис Глоуб", също така отворила няколко магазина за сватбени и официални тоалети Virginia (включително един магазин в Москва на Новински пасаж). "Именно тогава започна всичко, когато имах един магазин в Москва, разказва Олга. - Забелязах, че моите клиентки са предимно блондинки и по някакъв начин през 2006 г. Проведох конкурс за блондинки „Тонкая шпилька". И така добре потръгна!"

Олга регистрира асоциацията и учредява нов конкурс – Blonde of the World, а през 2009 г. Подава заявка в ЮНЕСКО за регистриране на 31 май като международен ден на блондинките. Отговорът на ЮНЕСКО: Ако празникът бъде отбелязан 10 години подред, ще го регистрираме. Та оттогава той се чества.

Балтийският поход

Най-активни в честването са в Балтийските държави, Сърбия, Албания. В Русия отделът се ръководи от Ангелина Вовк, но по всичко изглежда, че вече е загърбила своята мисия и инициативата за провеждането на парад на блондинките е отишла в ръцете странни личности – герои от таблоидите, като певицата Карина Барби и режисьора на порнофилми Боб Джек. Събитията, които те всяка година организират, трудно могат да се определят като места, на които се събира бомондът. Двамата провеждат паради на блондинките в Москва на Арбат, а също в Санкт Петербург, в Нижни и Велики Новгород, където очите болят от изобилие на розов цвят, а ръстът на момичетата е прекален. Във всеки град се събират от няколко десетки до няколкостотин естествени, боядисани или с перуки блондинки.

Впрочем, те не се отличават много от парадите, които провежда „майчината" организация. В Рига например местното подразделение на асоциацията, ръководено от активната Марика Гедерт, през 2009 г. Успя да организира парад на блондинките с остроумна примамка, съобщавайки в туристическите справочници, че това е балтийски аналог на бразилския карнавал. Първият парад премина под лозунга „Блондинки срещу кризата" и в него участваха 700 момичета. През 2012 г. Асоциацията вече проведе 2 парада – един през май и друг през юли, в Юрмала, където програмата беше запълнена с конкурс, посветен на Мерилин Монро, турнири по тенис и голф и среднощни вечеринки. По-късно Марика Гедерт се пренасочи към политиката и бизнеса, и движението на блондинките замря. „През следващата година ще си отдъхнем, мечтае Олга Ускова. - Ще станем на 10 години, ЮНЕСКО ще узакони празника, ще свикаме конгрес в София, ще проведем парад и ще влезем в Книгата на Гинес като най-масовото събиране на блондинки."

Олга с удоволствие и при всяка възможност разказва шеги за „глупавите блондинки". Веднъж, разказва тя, група делегатки объркала полетите за Рига и Рим (все с буквата Р). В друг случай пътуващите помолили при оформянето на визата в паспорта да им напишат „Девизът на блондинките: От мисленето корените на косите почерняват. А мъжете, които харесват блондинки, наричаме „викинги"..."

Затова пък, казва Олга, има пословица: „гладна блондинка няма". „И това е истина, хвали се тя. - Веднъж преговарях по една голяма сделка. Тотално бяхме в задънена улица и тогава аз казах: „А пък аз ръководя асоциацията на блондинките!" И толкова! Очите на на мъжете заблестяха, вече не им се преговаряше и бързо приключихме, та да бъбрим за блондинките."

Безкраен маскарад

През 2005 г. австралийският университет „Грифит" публикува изследването „Парадоксът на блондинките" (властта и влиянието посредством женския маскарад и карнавал). Авторът твърди, че светлите коси, станали важен и забележителен признак на представителите на западната култура, още от 50-те години са претоварени с негативни асоциации и митове. Жените, които се превръщат в блондинки (те преди всичко не се раждат; естествените – както твърдят – скоро може да изчезнат) се оказват в парадоксална ситеация. Те съзнателно приемат негативните митове, за да спечелят привилегии. За обяснение на този феномен изследователят е използвал в частност семиотичната теория на карнавала на руския културолог Михаил Бахтин. Бахтин твърди, че карнавалът е най-важният феномен в съвременната култура, празник с разменени образи, при който върхът се превръща в дъно, а кралят – в бедняк или глупак. „Глупавата блондинка", приемайки условията на тази весела игра, действително се оказва в печеливша позиция, получавайки всичко, което поиска.

Друга теория, която има връзка, е книгата от средата на миналия век на британската психоаналитичка Джоан Ривиер „Женствеността като маскарад". В случая името говори само за себе си. Изрусяването, пишат на основата на тези изследвания австралийските учени, е пълен и наудържим карнавал и маскарад, чиято цел е власт и всички останали привилегии.

За това, че на блондинките привилегиите им се полагат, има други изследвания, и то доста. Най-убедителното е публикуваното през 2014 г. в Journal of Behavioral Studies in Business, свързано с бакшишите на сервитьорките. Участничките в проучването (10 брюнетки и една натурална блондинка) били помолени да определят бакшишите си за един месец, а след месец да боядисат косата си в противоположния цвят. Бакшишите на пребоядисаните брюнетки скочили между 4 и 8%, а тези на блондинката, превърнала се в брюнетка, спаднали с 5%.

В допълнение има и минимум десетки изследвания за това, че блондинките не са глупави, та дори са и по-умни от брюнетките, както и че с голяма вероятност биха могли да претендират за ръководни постове и по-високоплатени позиции.

Австралийката Дени Декстър дала за пример на американските работодатели, че ефектът на „глупавите блондинки" съществува на етапа на намирането на работа на завършилите университетите. На това ниво на образованието блондинките су устройват да работят за по-малко пари от брюнетките. Но след първите 5 години този ефект изчезва и тяхната заплата започва да расте по-бързо.

Проследявайки прическите на редица реализирани жени, изводът се потвърждава. Например, Хилари Клинтън колкото по-нагоре расте в кариерата, толкова по-руса става. В Русия тезата се потвърждава на най-високото ниво – в новото правителство има 4 жени, всичките безспорни блондинки. Та, в българската пословица за блондинките, които никога не остават гладни, има пълно основание, включително научно.

Впрочем, и без научни доказателства е ясно, че блондинките могат да постигнат повече от брюнетките, разчитайки на проява на емпатия от околните. Лошата вещица може да се окаже блондинка само в някоя съвсем сложна приказка – като Бялата магьосница в „Хрониките на Нарния", в изпълнение на Тилда Суиндън. Бялата коса срещу тъмната в класическата литература е противопоставяне на „добродетел срещу страстите".

В съвременното изкуство сценарият се промени, но изобщо не в полза на брюнетките. Те просто бяха изтеглени във второстепенните роли, а главните останаха за блондинките. В Холивуд още от 50-те царуват два типа блондинки – тривиалният, нормалният тип (Мерилин Монро, Бриджит Бардо) и хичкоковската блондинка – Грейс Кели: образ, към който се ориентира и Шарън Стоун в „Първичен инстинкт".

За последния половин век темата не се изчерпа и получи различно осмисляне. Споменатият „Професия блондинка" от 2001 г. може да мине за феминистки, но крайно условно, по-скоро е пародия на феминизма. Изследователите Рейвън Рафин и Джеймс Милър веднъж заявиха (предизвиквайки бурни дискусии в студентските среди): ако е доказано, че блондинките са привилегировани, то това е само обективен резултат, а и расизъм, следователно явление, с което трябва да се борим. „Медиите митологизират русите коси и разпалват амбициите на жените, като ги мотивират да се превръщат в блондинки. Това е опасно и лошо", пишат двамата изследователи.

Естествено, в Русия скоро няма да доживеием подобна борба. „Имаше кратък период в началото на века, когато жените не искаха да се асоциират с „глупавите блондинки", твърди Олга Нестерова, арт-директор на салона Toni&Guy на Нови Арбат. - „И започнаха масово да се пребоядисват косите в друг цвят. Но това скоро отмина. Сега топ-сегментът в салоните, разбира се, са блондинките. Да си блондинка е скъпо, съвременните технологии предполагат нови възможности. И след тенденцията в началото на века сега има промяна – модата на силно ярките цветове. Сега на ред са розовите блондинки, перлените (с бял оттенък), платинените."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай