Загадъчната Магда

Магда Абазова – аристократката на българската живопис

Загадъчната Магда | StandartNews.com

И днес в Салона на галериите в НДК ценителите могат да видят картините на Магда Абазова, представени от "Сезони", където през май имаше грандиозна експозиция с творби на изключителната художничка.

Всъщност дамата, която има огромно естетическо влияние върху съвременното изкуство, остава извън клишетата и дефинициите на времето си. Нейният живот и творчество със съмишлениците и приятелите Иван Кирков, Найден Петков, Дечко Узунов, Илия Петров, Иван Лазаров и Любен Зидаров са пример за постоянно търсене и преоткриване на модернизма. Изкуството й не е просто разказ, който отразява интересите и модата на времето. То е преживяване, създаване на идеи, в които се оглежда състоянието на света, каквото никога не е показвано преди това. Неслучайно наричат Магда „аристократката на българската живопис". Дори най-абстрактните й творби са разбрани и обичани от зрителя.

Самата тя казва: „Абстракцията дава свобода. Живописта не разказва случки, събития, сюжети. Тя изказва състояния, настроения, преживявания. В единия случай неин обект е светът извън нас, а в другия - светът в нас. Не противопоставям двата подхода, само ги разграничавам." Животът на Магда Абазова започва през 1923-а. Тя преминава през английския и цигулката, за да стигне през 1943-а до Художествената академия, където учебната година е отменена заради бомбандировките. По-късно професори и студенти заедно ще възстановяват пострадалата сграда. Магда завършва "живопис" при професор Дечко Узунов, а после работи в списанията "Септемврийче" и "Септември", прави рисунки за детски книжки от Веселин Стоянов и Калина Малина. Паралелно с всичко това Абазова участва в изложби на жени в Полша, Сирия, Турция, Франция, Норвегия, Бахамските острови, Китай и много други. Тя създава образи, които съчетават модернизъм и пластичност, сдържаност и естетизъм. Елитната столична галерия "Сезони" показа през пролетта платна на Абазова от 60-те години до последните дни от живота й. Някои от тях бяха извадени за първи път през публика – магнетични и загадъчни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай