Йоан Левиев оживява в Софийска градска

Йоан Левиев оживява в Софийска градска  | StandartNews.com

Изложбата отбелязва 80-ия юбилей на отишлия си през 1994 години творец
Галерията показва над 30 живописни и графични автопортрета на прочутия пловдивчанин

Ако не бе напуснал живота преди 21 години, днес големият творец Йоан Левиев щеше да е на 80. По този повод в Софийската художествена галерия утре се открива изложба с негови автопортрети. Над 30 живописни платна, графики и рисунки от фонда СГХГ, от художествени галерии от страната и частни колекции могат да се видят до 3 март.

Автопортретите са както класически така и "скрити", вмъкнати във фигурални композиции и в проекти за стенописи и мозайки, рисувани между 1953 и 1993 година. Голяма част от изследователите на творчеството на Йоан Левиев изтъкват същественото място, което заемат автоизображенията в него, но до този момент те не са събирани в обща изложба. Настоящият проект, по идея на дъщеря му, журналистката от БНТ Йоана Левиева-Сойер, проследява в ретроспекция творбите, като дава възможност на публиката да види стиловото развитие и интерпретациите на художника. Те внушават респект към автора, но пораждат и не малко въпроси за съдбата, личността и философията на твореца изобщо. Левиев е ту анализиращ себе си или изпълнен със съмнения, ту е ироничен, дори саркастичен към собствената си персона, триумфиращ и разочарован, сигурен в себе си и изпълнен със съмнения. Чрез хипербола, подчертана пластика, декоративност и колаж, творецът ни показва различните си състояния, противопоставяйки се на общоприетите граници. Въпреки че предпочита фигуралните композиции, Левиев прави и много портрети, пейзажи, натюрморти.

Братът на джазмена Милчо Левиев е от емблематичните имена не само сред пловдивската бохема, но и сред утвърдените художници, свързани с монументалната живопис, започнала у нас в началото на 60-те години. Йоан Левиев е члена на новаторската школа на творците от Града под тепета, в която бяха Христо Стефанов, Димитър Киров, Енчо Пиронков, Георги Божилов-Слона. След София изложбата ще бъде показана в Градска художествена галерия -Пловдив.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай