"Водна Кула Арт Фест" - от 20 до 28 юни

"Водна Кула Арт Фест" - от 20 до 28 юни | StandartNews.com

9-тото издание на "Водна Кула Арт Фест" под мотото: "Градове в нужда от любов" ще се проведе в периода 20 – 28 юни 2015 г. "Водна Кула Арт Фест" е артистична инициатива и най-големият международен фестивал за съвременно изкуство в България. Фестът се провежда традиционно през месец юни всяка година от 2006 г. насам в различни алтернативни пространства в София и страната, информират още от пресцентъра на културното министерство.

Фестивалът дава възможност за участие в платформата за обмен на идеи между наши творци и техни колеги от цял свят, работещи в сферата на съвременните визуални изкуства. "Водна Кула Арт Фест" създава и предпоставка за диалог между творци, институции, граждани и независими организации в сферата на културата, в това число и чрез използваните алтернативни места за изложби – обикновено в архитектурно или исторически ценни сгради за страната ни. По традиция във феста участват артисти с авангардни идеи и търсения, а и с афинитет именно към алтернативни изложбени пространства, които те имат възможността да "населят" със своето изкуство.

Фестивалът е част от Културния календар на Столична община и е включен и в Националния културен календар на Министерството на културата. "Водна Кула Арт Фест" 2015 се организира от Сдружение "ИМЕ", главен куратор на фестивала е Ния Пушкарова.

Част от събитията в дните на фестивала за съвременно изкуство в алтернативни пространства тази година ще се проведат и в Перник, в партньорство с Регионален исторически музей – гр. Перник. Арт изявите ще са в някои от неработещите и затворени вече стари фабрики, цехове и предприятия в миньорския град, както и в една от старите мини, обещават организаторите на феста. Сред другите локации, на които ще се провеждат изявите и артистичните акции в дните на 9-тото издание на "Водна Кула Арт Фест", са и Софийски арсенал - Музей за съвременно изкуство, Трамвайното депо в София, Галерия "Основа" в Лавеле хостел и други частни галерии и алтернативни арт пространства, посочват още те. В рамките на фестивала ще бъде организиран и дискусионен панел, предвидени са и работни ателиета.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай