Виена в ритъма на валса

Фото © PID/Christian Fürthner

Виена в ритъма на валса | StandartNews.com

Във виенската Щатсопера вчера всичко беше валс заради поредното издание на прочутия в цял свят бал. Той неслучайно отдавна и с право се е превърнал в един от символите на австрийската столица. Късметлиите, сдобили се с билет за събитието, имат уникалната възможност да попаднат в знаменития театър не просто като зрители, а и да се потопят в неповторима атмосфера заедно с многобройните звезди от музиката и шоу бизнеса, като буквално надникнат и зад кулисите. Щатсопера реализира от всеки бал приходи в размер на 3,4 милиона евро. При разходи от 2,3 милиона евро остатъкът е печалба и съответно финансира самата опера. При цени от 290 евро за обикновен билет и между 10 000 и 20 500 евро за ложа кувертите за Оперния бал се продават до последната бройка. 144 двойки дебютанти от 13 страни откриха бала с полка на Йохан Щраус син.

Довечера във виенския Концерт хаус ще се случи най-сладкият от всички балове – Бонбоненият. Той се слави с изключително веселата си и неформална атмосфера. Но традициите затова са традиции, защото живеят дълго и се обогатяват непрекъснато. Тази година на 24 февруари за шести път ще се проведе Балът на веганите. Естествено, менюто ще бъде изцяло веганско за радост на многобройните посетители. Социологическите проучвания показват, че в момента във Виена живеят около 180 000 вегетарианци, като 20 000 от тях се хранят само с растителни продукти, т.е. са вегани. Факт, който според организаторите заслужава да бъде отпразнуван – с веганско меню и много музика. Мотото на бала е "Веганството е бъдещето", а билетите могат да се купят за 29 евро.

Карнавалната традиция във Виена е сякаш е по-жива, откогато и да било. Всяка година в австрийската столица се провеждат повече от 450 бала. Началото на лъскавия сезон е винаги на 11 ноември, но кулминацията е през февруари, когато градът на валса празнува. Повече от 2000 часа във виенските бални зали звучи музика в такт три четвърти и двойките се въртят в ритъма на валса. Но не само – в някои зали звучат съвременни ритми и се предлагат танцови развлечения за всеки вкус.

Голямото начало на тазгодишния бален сезон бе поставено от Виенския бал на Червения кръст на 17 ноември, който се проведе в тържествената зала на Виенското кметство. Срещу 2018-а дворецът Хофбург отвори вратите си за Новогодишния бал. В разкошните зали на императорския оазис се проведоха и Балът на ловците (29.1.), Балът на лекарите (27.1.), а на 10 февруари дворецът ще бъде домакин на Бала на юристите. На 18 януари там се проведе и Балът на собствениците на кафенета, който ежегодно привлича 6000 гости. Това събитие изпълва танцовите зали в Хофбург със специална атмосфера, а след приключването му много от гостите се качват на оригиналните виенски файтони, наричани "фиакри", и отиват до близкото кафе "Ландтман", където веселбата продължава до зори. Това е същото кафене, където някога Стефан Стамболов се е срещнал за първи път с бъдещия български княз Фердинанд.

На 18 януари Виенската филхармония организира традиционния си бал. Естествено, там присъстваха и всички членове на световноизвестния оркестър, но с инструменти в ръка те можеха да бъдат видени само при откриването на бала - после танцуваха.

На 19 януари Виенското кметство отново отвори врати – този път за Бала на цветята. Тържествената зала бе превърната в истинска цветна градина и украсена със 100 000 стръка цветя от общинските оранжерии. Мотото на тазгодишния Бал на цветята беше "Игра на цветовете". Това са само някои от най-известните балове - през тематичния сезон всеки уикенд се провеждат по няколко, така че всеки желаещ може да се потопи в романтичната атмосфера.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай