Венеция аплодира иконите на Лили Владимирова и скулптурите на Крум Дамянов

Венеция аплодира иконите на Лили Владимирова и скулптурите на Крум Дамянов | StandartNews.com

Венеция гледа изключителната българска изложба "Пазители" и със сигурност ще говори за нея доста време след премиерата й. Защото експозицията с 25 православни икони, сътворени от Лили Владимирова, и 17 скулптури, изваяни от Крум Дамянов е зрелище, което не присъства всеки ден в арт афиша на един от най-романтичните градове в света. Сред първите гости на събитието в емблематичната сграда на Скуола гранде де ла Мизерикордия са били бизнесмени, дипломати и културтрегери от Италия и България. Министърът на Евро председателството Лиляна Павлова и кметът на Венеция Луиджи Бруняро са открили изложбата навръх Георгьовден. За премиерата на бг изкуството са дошли Винченцо Маринезе – президент на конфиндустрията на Венеция, Андреа Маркон – почетен консул на Тайланд, Аниезе Лунардели – президент на Камерата на индустриалците... Репортери и камери от 8 вестника и 3 тв канала са отразили триумфа на бг артистите във Венеция. Защото проектът наистина е грандиозен. Тъкмо заради това журналистите са разпитвали художниците близо час.
"Особено любопитно им беше как сме съчетали изографисаните от мен икони - които, както им обясних, са артефакти от традиционното ни възрожденско изкуство, с модерните класики на Крум. Още повече че, примерно, образът на Пилат, отрича християнството. Темите на пръв поглед са несъвместими. Неслучайно нарекохме експозицията "Пазители" - за да насочим вниманието към съхраняването на културата и образа на нацията ни", споделя Лили Владимирова. Но преди да се стигне до същинската част на дискусията, тя е трябвало да разясни генезиса и философията на иконописта, да разкаже за Византия, за школите, за развитието на жанра. Лили най-вече е обяснила на медиите и публиката, че всеки конкретен образ в нейните икони е симбиоза между класически образци. Самата тя се докосва до иконите за първи път съвършено случайно - заради поръчка от столичния храм "Свети Георги". "Тогава те така ме завладяха, че надали някога ще се откъсна от тях. Усещането за близостта със светите образи е истински благодат. То ме пречиства и извисява", категорична е художничката. "Най-важното беше, че овладяхме залата. Пространството първо ме стресна с обема си. Притесних се, че ще изглеждаме дребни. После обаче се оказа, че всичко е изчислено перфектно. Иконите бяха осветени отгоре - божествените лъчи винаги падат от небето. Скулптурите на Крум пък бяха осветени отдолу - като че ли излъчваха силата на земята. Истината е идеал, но някъде по средата между моята и неговата истина е опорната точка, която нарекохме „Пазители". А само като си помислиш, че Леонардо и Микеланджело са ходили по тези улици и са влизали в тези зали, просто настръхваш", признава още Лили Владимирова.
Преди откриването на изложбата тя е особено впечатлена от прекарването на експонатите - всичко, естествено, е по въздух и вода. Скулптурите на академик Крум Дамянов, които в първия момент сякаш дори не са могли да влязат през портите, тежат общо 15 тона. Един от тях е за Квадригата - колесницата с четирите коня. Зрителите са останали запленени и от Орфей - какъвто го познаваме от летището в София.
Кураторът Джулиано Пизани залага именно на уникалния диалог между съвършено различните произведения на Лили Владимирова и Крум Дамянов, които обаче излъчват идентични послания за опазването на българския дух и идентичност. "Когато професор Пизани ни покани, той отвори вратите на една от най-респектиращите галерии в света и в Италия с признанието, че не само се вписваме в нея, а и оставяме следа в културния живот на вечния град. Така ни вдъхнови и ни даде силата да извършим този полет над пътя, по който вървим. И тук няма езикови бариери, няма претенции за територии, няма граници, няма задкулисие и демагогия - не търсете това... Тук има кауза, която се надгражда от духовността в хората. Има Вяра, която е в доброто и далеч надхвърля религии и етноси. Има мисия, която ни обединява да съхраним мира чрез изкуството, което е вечно!", убедителна е Лили Владимирова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай