В БЕЛИЯ ДОМ: Американският блясък срещна френския шик

В БЕЛИЯ ДОМ: Американският блясък срещна френския шик | StandartNews.com

Тридневната визита на френския президент Еманюел Макрон в САЩ бе във всяко отношение необикновено събитие. US президентът Доналд Тръмп заяви, че първото държавно посещение в неговия мандат - това на френския президент Еманюел Макрон - е свидетелство за трайното приятелство между двете страни. "Напълно подходящо е, че приемаме първото държавно посещение от лидера на най-стария съюзник на Америка, гордата държава Франция", каза Тръмп. По време на деловите разговори между двамата президенти проличаха различните им филосифии и подходи за решаване на някои от актуалните международни проблеми, като например за климата и за Иран, както и допирни точки по други, като Сирия. Същевремнно двамата лидери не пропуснаха да напомнят за важните исторически вързки мужду двете страни. Въпреки разногласията им по множество въпроси, Макрон направи всичко възможно за създаване на тесни отношения с президента на САЩ, отбеляза АФП. Визитата обаче впечатли най-много света с невиждан блясък, почести, комплименти и символи, с които Тръмп обсипа високия френски гост.

Когато президентът Доналд Тръмп посрещна френския си колега Еманюел Макрон в Белия дом за първото официално държавно посещение от встъпването в длъжност на сегашното американско правителство, езикът на телата им стигна далеч отвъд уважителните продължителни ръкостискания между двама световни лидери и бе на границата с интимното, отбелязва в. "Ню Йорк таймс".

"Той ще е велик президент за Франция, предричам го", каза Тръмп за Макрон преди двамата да влязат в Овалния кабинет за деловите разговори. Той добави, че френският президент "се справя чудесно".

Домакинът и гостът демонстрираха съвършено разбирателство, а на четири очи поработиха за изглаждане на политическите различията. Човек ще каже, че никакво разногласие не може да развали прочувственото приятелство между Тръмп и Макрон. Те се прегръщаха, потупваха се по гърбовете

държаха се за ръка и за пръв път американският президент разцелува свой колега

отбелязва френският в. "Фигаро". Въпреки всичките си разногласия, които обсъдиха на четири очи, всеки от двамата президенти изглежда изпитваше удоволствие от компанията на другия, заключава авторитетният френски вестник.

Президентът на САЩ увеличи списъка от прояви на дипломатическа симпатия, като прибави към него и изчеткването на пърхот от костюма на госта. Тръмп направи този изненадващ жест точно преди двамата лидери да позират за фотографите в Овалния кабинет на Белия дом. Макрон малко се смути от тази загриженост на Тръмп, но запази самообладание и продължи да се усмихва, отбелязаха медиите.

"Имаме много привилегировани отношения, даже сега ще махна този пърхот", каза Тръмп, докато изчеткваше с ръка рамото на черния костюм на Макрон. "Той е пръвъзходен, ние изграждаме с него едно много специално приятелство", подчерта Тръмп.

В първия ден от визитата на Макрон във Вашингтон той и съпругата му Брижит посетиха за кратко Белия дом. Тръмп показа на семейство Макрон Овалния кабинет. После двамата президенти, придружени от съпругите си, отидоха в градината на президентството. Там Тръмп и Макрон,

"въоръжени" с големи златисти лопати, посадиха младата дъбова фиданка

подарена от френския президент на американския му колега. Така той едновременно отдаде почит към загиналите американци в Първата световна война и уважи слабостта на Тръмп към славата на САЩ като най-голямата военна сила в света.

Фиданката е от гората Бельо на около 100 км североизточно от Париж. Там през юни 1918 г. морските пехотинци на САЩ водят сражение с германската имперска армия, донесло прякора на този род войски "дяволските кучета".
Според разкази на участници в събитията, след като отблъснали германска офанзива, пехотинците се събрали около фонтан, наречен Teufelhunden. Самите германци били респектирани от героизма на противника и започнали да го наричат с това име.

Макрон не за пръв път прибягва до подобни символични жестове в дипломацията. При посещението си в Китай той подари на президента Си Цзинпин кон от елитната Републиканска гвардия на Франция. Причината бе, че при визитата си в Париж през 2014 г. Цзинпин казал, че е впечатлен от ескорта от 104 конни гвардейци.

Друг такъв пример е жестът към Великобритания, с който да се демонстрира, че и след напускането на Европейския съюз двете страни ще останат близки съюзници. Става дума за предложението да бъде даден под наем стенният гоблен от Байо - изключителен артефакт от 11 век, представящ в образи нахлуването на Вилхелм (Гийом) Завоевателя в Англия през 1066 г.

Друго важно събитие в рамките на визитата в САЩ бе частната вечеря на президентите

За нея двете ВИП двойки отлетяха за историческото имение "Маунт Върнън". Всичко случващо се там обаче остана извън погледите на журналистите. Елисейският дворец публикува само една снимка от вътрешността на резиденцията. На нея се виждат Тръмп и Макрон с тъмни костюми. Макрон е със сива вратовръзка, а Тръмп - с кралско синя. На снимката се вижда още, че Брижит Макрон е заменила розовата рокля, която носеше при пристигането си във Вашингтон, със сламено жълт ансамбъл, контрастиращ с черните й обувки с висок ток. Мелания Тръмп бе облечена с черна рокля, с черно манто върху нея и

носи обувки Лубутен със зашеметяващо висок ток

В чест на френския президент Еманюел Макрон, американският му колега Доналд Тръмп даде и официална вечеря, на която бяха поканени 120 души, но не и представители на медиите. За сравнение, на първата държава вечеря, дадена от бившия президент Барак Обама и съпругата му Мишел Обама в чест на гостуващия им премиер на Индия Манмохан Сингх и съпругата му Гуршаран Каур, имаше над 300 гости, припомнят световните агенции.

Сега на вечерята в чест на Макрон на гостите свиреше Оркестърът на Националната американска опера.
Менюто бе дело на главния готвач на Белия дом Кристета Комърфорд. То представляваше "витрина на най-добрите кулинарни традиции на САЩ с нюанси на френско влияние", споделиха след това участници в събитието. Като предястие гостите опитаха тартар с козе сирене и конфитюр от домати, шарлота с маслени бисквити и свежа маруля. Зеленчуците бяха от градината на Белия дом. За основно ястие на гостите

бяха предложени агнешки котлети, съчетани с креолското ястие джамбалая с ориз

приготвено по традицията на Ню Орлиънс. Десертът бе торта с нектарини и с мед от кошерите на Белия дом, гарнирана със сметанов сладолед.

Тръмп е известен с това, че не пие алкохол. Но на гостите той предложи селекция от превъзходни вина, символизиращи историческото приятелство между Франция и САЩ. Сред напитките имаше бяло вино Домен Серен Шардоне от 2015 г. от сорт Евъстад ризърв - сорт, произхождащ от Бургундия, отглеждан в Орегон, червено вино Домен Друен Пино Ноар от 2014 г. от сорт Лорен, отглеждан също в Орегон и пенливо вино от типа креман, което подхожда на десерта.

Президентските съпруги Мелания Тръмп и Брижит Макрон бяха в центъра на вниманието. Те демонстрираха вкус и шик с избора на тоалетите си. Американските медии подчертаха, че

техните рокли, палта и обувки са еталон за красота и стил

На вечерята двете първи дами бяха с две коренно различни визии. Мелания Тръмп бе с пусната коса и с дълга рокля на "Шанел" без ръкави, в сребрист цвят.

За разлика от първата дама на САЩ, Брижит Макрон бе заложила на класическото бяло. Косата на съпругата на френския президент бе грижливо прибрана в официален кок, а тоалетът й се допълваше от елегантни обувки на висок ток. Брижит, съпругата на френския президент, е известна със своя безупречен начин на обличане. Това се видя и този път. За роклята си, по която имаше златни нашивки, Брижит Макрон се бе доверила на "Луи Витон". За господата президенти изборът не беше толкова труден. Той бе класика - черен смокинг с папионка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай