Уникален търг за 250-ия юбилей на "Кристис"

Уникален търг за 250-ия юбилей на "Кристис"  | StandartNews.com

Британската аукционна къща "Кристис" ще отпразнува 250 години от основаването си с голям търг на 30 юни. Шедьоври на английската живопис, обхващащи няколко столетия, ще минат под чукчето, съобщава Ройтерс. Сред тях са произведения на сър Джошуа Рейнолдс, един от най-известните майстори на четката от XVIII в. на Острова, както и на Люсиен Фройд, внука на психоаналитика Зигмунд Фройд, който почина през 2011 година. Акцентите в търга са три важни творби. Първата е "Иб и нейният съпруг" от 1992 г., която представлява интимен портрет на бременната дъщеря на Фройд и нейния любим, излегнали се на легло. Картината се оценява на около 18 милиона паунда или 26 милиона и 240 хиляди долара. Вторият шедьовър е на Джошуа Рейнолдс - "Портрет на Луси Лонг, госпожа Джордж Хардинг", който за първи път се предлага на публичен търг. Картината е определяна като една от най-добрите творби на художника, запазена и в добро състояние. Цената й е около 2-3 милиона паунда, което означава, че може да надмине 4 милиона долара.

Третата важна картина е на викторианския художник и скулптор Фредерик Лейтън - "Златни часове" (ок. 1864 г.), която за първи път от 100 години се предлага на търг и се оценява на 3-5 милиона паунда (над 7 млн. щатски долара).
"Всички картини са образци в своя стил. От гледна точка на качеството те въплъщават времето, в което са създадени", казва Орландо Рок, председател на "Кристис" във Великобритания, пред Ройтерс.

Преди аукциона произведенията ще бъдат показани в Ню Йорк и Хонконг, както и на съпътстваща търга изложба в Лондон.
"Кристис" е основана на 5 декември 1766 г. в Лондон от английския антиквар Джеймс Кристи. Заедно с другата голяма световна аукционна къща "Сотбис", заемат около 90 на сто от световния пазар на аукционни продажби на антиквариат и предмети на изкуството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай