Топхудожници превзеха Созопол

Топхудожници превзеха Созопол | StandartNews.com

Няколко от най-известните родни художници показват прекрасни творения в галерията на стария Созопол. Изложбите им са сред големите събития в афиша на поредната "Аполония".

Андрей Лекарски владее публиката със зрелищните си платна - ярки, провокативни, доставящи наслада на очите и въображението. Той е сред най-успешните ни артисти по света. Завършва Академията на Париж и висшето училище по кинорежисура. Художникът, който и до днес живее между България и Франция, е син на прочутия генерал Крум Лекарски - един от пионерите на конния спорт в България и носител на престижни международни награди, и Надежда Лекарска, първата дама олимпийско аташе в света, избирана пет пъти на този пост. Андрей се представя за първи път като автор в Мексико през 1970-а, а две години по-късно дебютира и като скулптор с единствен по рода си експеримент от кинетични гумени творения. През 1978-а Музеят на модерното изкуство в Париж откупува картината му "Катя в страната на чудесата". На уникалния площад "Станислас" в Нанси му връчват ордена на града. В София през 2000-та прави първата в света бил борд изложба. Експериментира с компютърни изображения, поставяйки началото на дигиталната живопис. Критиците го наричат "Рицарят на въображението". За 45 години Лекарски има над сто участия. Негови скулптури са поставени дори във Версай и на още десетки места из целия свят.

Ценителите адмирират Теофан Сокеров - автор на многобройни кавалетни и монументални произведения: стенописите в Патриаршеската църква на Царевец и в Априловска гимназия в Габрово, Дома паметник на връх Бузлуджа, НДК и други. Картините му са из България, Франция, Германия, Швейцария. Първата си работа нарича "Възпоменание" - рисува я като свободен артист в родния си Ловеч. Иван Бахчеванов насища платната си с митологични образи и сюжети. Майстор е на иконите, изписал е параклиси и е сътворил стенописи за храмове и обществени пространства. Той рисува, разказвайки приказка с четката. Творбите му, представени на арт фестивала, са вдъхновени от древна Аполония и от морето. Известният фотограф Темелко Темелков изненадва с експозицията Anima Animus, в която разкрива представите си за душата, за мъжкото и женско начало. Авторът осветява "модела" с лампа и заснема скрития образ, проектиран върху платно. Така човешките фигури получават причудливи форми - Той и Тя се сливат, привличат се и се отблъскват. Anima Animus е нестандартен поглед към архетипите, опит да се надникне в подсъзнанието и да се покаже невидимото за очите. Темелко снима и за модни списания. Създава особен вид емоция, която го доближава до зрителите. В работите му за "Аполония" се оглежда любовта му към по-старото фотоизкуство, в което черно-бялото е стил, визия, енергия.

Калин Николов е единственият продължител на делото на великия карикатурист Борис Димовски. Представя работите си от София и Габрово до Хамбург, Атина, Будапеща, Скопие, Щип, Прилеп и Охрид - живопис, графика, илюстрация, оформление на книги. Калин някога е художник на вестниците "Антени", "Щастливец", "Вечерни новини", "La Strada", списание "Усури"...
Димитър Труканов показва произведенията си из цяла Европа. Стойко Сакалиев е плакатист, носител на родни и международни награди - участва във всички национални изложби, биеналета и триеналета на приложната графика и сценичния плакат от 1985 година до днес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай