Спас Русев се радва на уникални артефакти и автографи на Норман Мейлър

Спас Русев се радва на уникални артефакти и автографи на Норман Мейлър  | StandartNews.com

Спас Русев е може би единственият българин, който притежава "Книга за джунглата" на Ридърд Киплинг от 1895 г. Той е сънародникът, на когото световната фотографка Ани Лейбовиц и култовият китайски художник Зенг Фанжи не отказаха гастрол в София. ("Харесвам само момичета - иначе щях да го ухажвам", казва уникалната майсторка на обектива.) Тръгналият от Перник и стигнал до света бизнесмен успява да бъде харесан дори от вездесъщата Жан Клод, съпругата на Кристо, която открай време се дистанцира от нашенци. Русев, който игра за Виваком на 17-часов финален търг и го спечели за 330 милиона евро, притежава всички първи издания на книгите на Норман Мейлър, при това разписани от автора. Екстравагантни артефакти и класики фигурират в семейната му сбирка. Особено си харесва пембен Мао в дизайн на клатеща се детска играчка. През 2007-а покани в София Лари Шилър - фотографът, който най-много е снимал вечния секссимвол Мерилин Монро. Чаровникът показа прекрасни творения и не скри, че е тук заради приятелството си с Русев. Той пък, като отявлен меломан доведе и Брайън Фери - изключителният фронтмен на славната група от миналия век "Рокси мюзик". Изтънченият британец беше атракция номер едно на партито, посветено на рождения ден на "Его". Русев, като собственик на списанието, дирижира едно от първите партита в София по международни стандарти. Голямата зала в тогавашния "Кемпински" беше преобразена като нощен клуб в "Хампстед" - в черно и лъскаво. Шоуто пък беше спретнато от специалиститe по светски блясък от екипа на Мадона.
Дилън Джоунс, главния редактор на британския GQ - Библията на мъжкия лайфстайл, разписваше книгата си за правилата на модерния мачо. Журналистът винаги е бил нарочван за гуру на изисканите обноски. Самият Русев винаги е супер актуален от главата до петите. Никога не може да бъде видян в небрежен шик. Тежкият му британски стил се ражда още в края на миналото столетие, когато Иван Станчов го кани в Лондон и го взима под крилото си. Тогава българинът усвоява не само езика на Шекспир, но и правилата на елегантността край Темза. Харчи пари само за "произведени" на ръка облекла и обувки.

А на очилата е изписано името му не от суета, а от практичност - ако се загубят, да знаят хората на кого да ги върнат. С изискана самоирония коментира и приликата му с испанския крал Хуас Карлос. В Щатите дори губернаторите го бъркали с монарха.

Но все пак най-големият арт удар на Русев си остава гостуването на Зенг Фанжи - китайският художник, чиито работи по търговете стигат милион и половина долара. Тогава в София изгря не само уникално талантливата мъжкарана Ани Лейбовиц, но и изключителната жена Ел Макферсън. Към компанията се присъединиха супердизайнерът Том Хилфигер и жена му, гръцкият принц Николай и още 60 випа от Европа и Щатите. "Затворената" вечеря в китайски стил беше в Балната зала на Военния клуб, където медии не се допускаха. Диляна, съпругата на домакина, тогава беше проконтролирала изпипването и на последния детайл и нюанс.

Пристрастията на Спас Русев към изкуството стартират в ранната му младост през 80-те. Тогава най-чевръстите комсомолци се ориентираха към културно-масовата дейност: просто си бяха визионери, както е модерно да се казва днес, и знаеха, че каквото и да се случва, България винаги има артисти за международния пазар. По-късно, докато се случва домораслата ни демокрация, Русев става заместник на Петко Симеонов в Агенцията за чуждестранна помощ. "Това беше най-голямата ми грешка", призна бизнесменът в "Тази неделя" по bTV. Защото го обвиняват в доста земни и финансови грехове, при това недоказани. Разследване също няма. С отворен финал остава и "яхтената история", когато в пресата изгря снимка, на която Русев е с министри от НДСВ и вече покойния ъндърграунд Доктор Иван Тодоров на луксозна лодка край Монте Карло. "Нямам представа кой поръча това. Не съм се опитвал и да анализирам", категоричен беше Русев. Неслучайно той нарича прехода "пикантен".

Спас Русев доведе Ел Макферсън в София

За сметка на прехода са и митовете около Русев, свързани с "лукановите" куфарчета, пълни с финикийски знаци за най-оправните синове и внуци на партията. Пак в сферата на митологията остават хипотезите и за общуването му с тайни агенти от Държавна сигурност. Не по-малко енигматична е и бизнес връзката му с Ескандер Малаки, който управлява авоарите на покойния ирански шах.
Това, което се знае категорично, че открай време бизнесът на Русев е свързан с телекоми и медии. Че е от хората, убедили Симеон Сакскобургготски да се пробва като премиер в България. Че е близък приятел с обкръжението на царя, което остава във високите етажи на международния бизнес. А оттам няма слизане до девето коляно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай