Созопол пръв гледа филм за Кристо

Созопол пръв гледа филм за Кристо   | StandartNews.com

Премиерата е в афиша на "Аполония" за 5 септември

Премиерата на документалния филм "Мост към Кристо" на Евгения Атанасова-Тенева е на 5 септември по време на празниците на изкуствата "Аполония" в Созопол. Прожекцията в яхт клуба от 20,30 часа е безплатна. Изживяването за зрителите ще е уникално, тъй като екранът ще бъде разположен върху понтон точно над морските вълни. Филмът, естествено, разказва за проекта "Плаващите кейове" на Кристо и Жан-Клод при италианското езеро Изео. В него се разкриват подробностите от европейското културно събитие на лято 2016. Ще разберем кои са главните действащи лица в тази гигантска акция, как физически беше построен проекът, каква беше извънредната логистика и какво преживяха регионът, неговите жители и хората, които стъпиха на кейовете. Журналистката от БНТ беше един от десетките международни работници на "Плаващите кейове".

Повече от 10 години тя следи работата на Кристо и Жан-Клод, документирайки също така и проектите "Портите" в Сентръл парк и "Големият въздушен пакет" в Оберхаузен. Евгения се среща няколко пъти с авангардиста. Филмът ще разкрие и малко известен и любопитен факт за връзката на придобилия световна известност проект с България, която не се дължи само на факта, че Кристо е роден в Габрово. Първите прототипи на кубовете, изграждащи кейовете, са тествани на созополското пристанище през зимата на 2015-та. Част от ръководните функции по монтирането им в Изео са поверени на българи, подпомогнати от френска и италианска страна. Строежът на инсталацията, която се състои от 30 кея при 100 метра дължина за всеки от тях и 220 000 куба, свързани с 220 000 нита, е направен с помощта на български студенти от Националната спортната академия. Те летят от София до Бергамо, като екипите се сменят на 14 дни. "Те имат реален принос в създаването на произведението на изкуството "Плаващите кейове", споделя пред камерата Кристо.

Режисьор на "Мост към Кристо" е Любомир Печев. Кадрите на Недялко Данов показват детайли по проекта - в близки кадри и с дрон. Използвани са много любителски и авторски снимки, които проследяват процеса на работа. Могат да се видят и завладяващи фотографии от Волфганг Волц, както и снимки от личния архив на семейство Явашеви.

Веднага след документалата лента на Евгения "Пътуващото лятно кино с БНТ1" ще закрие сезона си с най-новия игрален филм на Камен Калев. "С лице надолу" поставя премълчаваната и болезнена тема за трафика на жени и момичета от България към Европа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай