Смехотерапия на "Шипка" 6

Смехотерапия на "Шипка" 6 | StandartNews.com

40-ото издание отдава почит на Стефан Десподов

Малкият човек и политиците се срещат в националната изложба на карикатурата

"Най-празният от нашите дни е този, в който не сме се смели", казвал Чудомир. А в последните години психолозите сериозно и научно обосновано препоръчват смехотерапия в борбата срещу стреса и депресията. В следващите две седмици съюзът на художниците предлага на народа да се забавлява от сърце. За 40-ти пореден път по стара традиция на първи април от 18 часа на "Шипка" 6 откриват дългоочакваната от феновете национална изложба на карикатурата.

Експозицията е събрала последните творби на 53-ма родни майстори в жанра, повечето познати ни от печата. Председател на журито е художникът на "Стандарт" Илиян Савков - миналогодишният носител на голямата награда. А Анри Кулев, Светла Христова, Ивайло Цветков и Цочо Пеев участваха в трудната задача да изберат по 5 творби от толкова много талантливи артисти. Политическата сатира и шаржовете на известни личности отново са водещи в работите на Илиян Савков ("Стандарт", Чавдар Николов ("Преса"), Иван Кутузов-Кути ("Труд"), Ивайло Цветков ("Монитор", "Тема"), Константин Анастасов. Проблемите на днешния ни бит са представени като виц при Алла и Чавдар Георгиеви ("Новинар"), Любомир Михайлов, Стоян Дуков.

Има весели и тъжни карикатури, рисунки с анекдот и изображения за хора, склонни към асоциативно мислене.
Ириен Трендафилов е сред най-веселите художници, при които вицът изскача изневиделица. Неговата "Смърт", например, свири на орган в църквата. До него пък е Анри Кулев със своите еротични фантазии. Тук е и големият малък свят от житейски ситуации и персонажи на известния ни карикатурист Милко Диков, който скоро ще отпразнува 85 с голяма експозиция.

Изложбата ще отдаде почит на Стефан Десподов. Един от най-добрите майстори на карикатурата и театралния плакат си отиде от този свят на 6 януари. "Малко тъжно ще ни бъде довечера. Искаме тази огромна загуба на Стефан да я направим малко по-безболезнена, като покажем някои от неговите последни работи", разказва Любомир Михайлов, председателят на секция "Карикатура" към съюза. След София изложбата тръгва на турне в галерии из страна. Началото е в Дома на хумора в Габрово и Пловдив.

Фотографии от изложбата разгледайте в нашата ГАЛЕРИЯ

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай