С изложба РИМ отбелязва 100 години "О, Добруджански край"

С изложба РИМ отбелязва 100 години "О, Добруджански край" | StandartNews.com

Съвременница на освобождението разказа спомени от срещата си с композитора на добричкия химн Александър Кръстев

Добрич. Изложба от снимки, отличия, публикации и документи разказват за възвръщането на Южна Добруджа в пределите на България. Събитието, което се откри в музея в града е част от мероприятията посветени на празника на Добрич - 25 септември, и отбелязване на 100-годишнината от създаването на химна на града "О, Добруджански край". Д-р Володя Милачков сподели, че текстът е на Любомир Бобевски, който е бил сред забранените поети в най-новата история на страната ни - през 60-те и 70-те години на миналия век, а музиката - дело на Александър Кръстев. "Двамата общо имат създадени 10 марша, сред които най-известните са именно "О, Добруджански край" и "Съюзници разбойници". Цветолин Недков от музея в Добрич сподели, че именно с изпълнение на "О, Добруджански край" са посрещнати освободителите на Южна Добруджа през септември 1940 г.

На една от снимките в експозцицията е момиченце, в компанията на д-р Стефан Клечков, който е първият губернатор на Добрич при освобождаването му и ген. Жулков. Момиченцето е Живка Стоянова, която бе гост на откриването на изложбата в РИМ и разказа, че в дома на родителите й в Добрич е гостувал композиторът Александър Кръстев.

"Спомените ми са много бегли, защото бях малка, а и той беше в у дома само два дни. Дойде със съпругата си. Когато видя пианото в хола, попита кой свири на него. Като разбра, че аз свиря, а тогава още не бях навършила 10 години, извади от чантата си един напечатан екземпляр на музиката на химна с кантото и акомпанимента, надписа го и ми го подари. За жалост, в годините след това, изчезна, както и много други неща от дома ни" - разказа Стоянова. Тя показа още малка книжка, подарена й на 11.1.1941 г. от Григор Василев - "Йордан Йовков - спомени и писма".

Сред интересните експонати в експозицията са и снимки от посещението на цар Борис ІІІ и брат му принц Кирил в Добрич на 1.11.1942 г. и подписите им.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай