Рим аплодира София

Шефът на Българския културен институт в Рим Жана Яковлева и Найо Тицин

Рим аплодира София | StandartNews.com

Седмото издание на фестивала "София поздравява Рим" тази година ще се случи навръх празника на Независимостта. На 21 и 22 септември италианската столица ще аплодира дузина талантливи нашенци. Форумът по традиция ще представи хитове от различни жанрове в родното изкуство. Събитията ще бъдат в две знакови локации - в Българския културен институт, който се намира в къщата на Борис Христов, и в посолството ни, чиято сграда е перла в архитектурата на квартал "Париоли". Тъкмо там Негово Превъзходителство Марин Райков успешно налага нов арт протокол.

В неделя елит от двете държави ще гледа "Златното сърце на София". Найо Тицин е посветил документалната лента на най-разпознаваемата сграда на територията на вековна Сердика - храм-паметникът "Свети Александър Невски". Режисьорът и Горан Благоев в продължение на три години ровят из архивите, за да извадят изключително интересни, малко известни и значими факти от първите години около строежа на божия дом. Пълната с обрати история на катедралата отразява сложното битие на България от годините непосредствено след Освобождението до днес. Пред камерата се редуват икони, стенописи и архитектурни детайли, които посетителите няма как да видят с просто око. Става ясно, че храмът е финансиран почти изцяло от дарения на българските миряни, като има и държавно участие. Публиката ще разбере как са изчезнали събирани пари и как са получавани хиляди умилителни писма с по един или по с два златни лева, изпратени от всички краища на страната. Сред ретро кадрите най-впечатляващи са тези с гениалния бас Борис Христов.

"Великите сили и България (1876-1914)" е ново изследване върху историята на международните отношения и на институциите, които през XIX век формират европейските граници и определят политическия ред на Стария континент. Авторът Стефка Ракова, магистър по европейски и международни политики в Миланския католически университет, се впуска във вълнуващо пътуване през непубликувани документи от тайния архив на Ватикана, свързани с историята на България. Предговорът е на професор Кирил Топалов, нашият посланик при Светия престол, който ще представи книгата. В момента младата дама работи по монография за геополитиката на Балканите.

На националния празник джаз секстетът на известния композитор и тромпетист Михаил Йосифов ще сподели музиката с публиката. Димитър Льолев, адашите му Шанов и Димитров, Велислав Стоянов, Васил Спасов ще получат овации за авторски композиции на Мишо и джаз стандарти. Те са подправени с вокално-инструменталните умения на тромбониста Вили Стоянов, който упорито продължава да практикува италианския си с пеене.

"София - град на хилядолетия" е логото на експозицията, селектирана от фотографа Евгени Димитров между най-добрите работи на агенция Булфото. Кадрите разкриват града с древна история и култура с особен фокус върху римското му минало.
Празниците на духа влизат в календара на Вечния град, благодарение на Българския културен институт, общините и културните министерства в двете столици и Ватикана, българо-италианската асоциация "Феникс", Търговската камара на Италия в България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай