Павел Койчев мечтае за Луната

Павел Койчев мечтае за Луната | StandartNews.com

Огромни пластики на скулптора изпълват Градската галерия от 23 април

Изложбата утопия "Възможности и щения" е поредната провокация на твореца

Шест гигантски пластики на Павел Койчев ще изпълнят Софийската градска галерия на 23 април. "Възможности и щения" - така е нарекъл поредната си провокация големият български скулптор.

Творецът работи няколко години, за да подготви изложбата си, която може да се види до 31 май. Тя илюстрира желанието да видим мащабните му творби извън изложбената зала - в града, в пустинята, на Луната. Авторът предлага на публиката специфично преживяване като допуска зрителя до един съкровен свят. Там, където си дават среща талантът на художника, неговите творчески възможности и мечти, които навярно никога няма да бъдат осъществени. В нашата културна ситуация това са блянове, но все пак остава надеждата, че някога може би ще бъдат материализирани. Тъкмо затова може да определим "Възможности и щения" като изложба утопия.

Павел Койчев е сред най-нестандартно мислещите ни творци. Преди години 75-годишният скулптор насели "Златни пясъци" с пластики на животни в изложбата "Стадото". Редил е уникатите си край НДК, правил е изложби в далечни махали като "Владовци" в село Осиковица, където построи своята "Водна паша". Мащабният му проект "Под масата", който бе представен в галерия "Райко Алексиев", бе роден от желанието да се избяга от действителността, да се съгради собствен свят, дом или идея. Скулпторът е сред най-търсените български автори от частни колекционери в цяла Европа и САЩ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай