Патриарх Неофит на крака пред "Българе"

Патриарх Неофит на крака пред "Българе" | StandartNews.com

Холивудската легенда Бен Крос трогна с уникално слово на родния ни език

"Да живее България" - с тези думи завърши словото си актьорът Бен Крос във вторник вечерта. Пет минути и на чист български той говори за любовта си към родния ни фолклор, към неговото богатство и уникалните му неравноделни ритми.

"Тази страна има с какво да се гордее", каза холивудската легенда и взриви препълнената зала номер едно в НДК. Патриарх Неофит и още близо 4000 изслушаха изповедта на Крос на крака. Всички бяха дошли за спектакъла "Осмото чудо" на националния ни ансамбъл "Българе" - превъзходен урок по история, музика, патриотизъм и танци. Аплаузите гръмнаха още след първото изпълнение, за да не спрат близо три часа. Петима от асовете в жанра - професор Милчо Василев, Петко Кръстев, Генчо Генчев, Данчо Радулов и Иван Киришев, близо година композираха музиката, в която прозвучаха характерните ритми от шестте основни фолклорни български области. Една шотландска и повече от петдесет родопски гайди, предвождани от виртуоза Веселин Кузмов, напълниха сцената още в първите минути. Блестящата идея да се съчетае кино и танцов спектакъл на живо позволи на продуцента, режисьор, автор на текста, хореограф и сам участник в танците Христо Димитров мощно да разгърне своя талант.

Историята започва и завършва в една зимна нощ в затопления вагон на "Ориент експрес" за Истанбул. Прочутият унгарски композитор Бела Барток /актьорът Атанас Сребрев/ търси салона за пушене и попада на суховатия, почти глух кореспондент на британския "Таймс" за Балканите Джеймс Баучер. Дъблинчанинът, както и пресъздаващият неговия образ Бен Крос, чиито родители са ирландски католици, са обсебени от България. От всичко в нея: хората, природата, ракията, ръченицата, историята. "Македония е България", обяснява журналистът от екрана, взривявайки патриотичния дух в НДК. И така, докато пътуват и пушат, Баучер "разказва" на своя нов познайник за онова, което той като композитор дори не е допускал, че съществува - неравноделните български ритми. Това е всъщност "осмото чудо" на света според Христо Димитров - и той успява да го докаже с блестящата си хореография на шестте картини.

Като врящ вулкан бушува сцената през почти целия спектакъл. Албена Вескова имаше куража да изпълни "Заблеяло ми е агънце", емблематичната песен на големия Борис Машалов. Николай Гурбанов бе много истински като капитан Петко войвода. Сълзи у мнозина предизвика картината, в която поборниците за свободата на Македония играят хора върху гроба на своя воевода. Така те изпълняват неговата заповед - да утъпчат добре могилата, да не знаят турците къде е погребан и да не се погаврят с трупа му.

"Нямам думи", беше най-краткият коментар на певечето от зрителите. Вдъхновителят и благодетелят на ансамбъла и спектакъла Ян Чарлз Андерсон не доживя да види фурора, който предивика неговата мечта. Духът му обаче без съмнение витаеше в НДК през цялото време. "Осмото чудо" тръгва по света, за да му разкаже какво е България, обещаха Христо Димитров и артистичният директор на трупата Цвети Шопова. Неизвестен за зрителите остана фактът, че само 23 минути преди да се вдигне завесата, прожекционният апарат е дал засечка. Костюмите за родопската картина пък са пристигнали от ателието 10 минути преди началото, а цялостно сглобеният спектакъл не бил видян дори от автора му. Но това са подробности, които, ако не предизвикат инфаркт, мигом се забравят, пометени от общата еуфория.

Вижте любителско видео от спектакъла:

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай