Нощни фиести в Пловдив

Нощни фиести в Пловдив | StandartNews.com

Откриват Културния фестивал в петък - за 2 дни ще има 140 събития

Завесата на 12-то издание на "Нощ/Пловдив" ще бъде вдигната на 23 септември, за да представи селекция от над 140 събития на 70 различни локации в града. За двата фестивални дни всеки посетител може да избере своите предпочитания измежду 5 основни направления - "Музеи и галерии", "Култура и клуб", "Град и публични пространства" , "Малката нощ" и "Отворени изкуства". Сред акцентите, които не бива да се пропуснат, е изложбата "Не/познати" в Градската галерия с творби от колекцията на ОББ, които се представят за първи път пред публика. Ценителите вече се дивят на картини на Никола Танев, Васил Маринов, Златю Бояджиев, Харалампи Илиев, Христо Каварналиев, Хаджимладенов, Иван Нинов.

Регионалният исторически музей пък предлага фолклорни апликации, карвинг, прожекция на филма "Жената и нейното превъплъщение", посветен на изложбата "Чудният свят на тракийката", фотосесия с автентични облекла, работилница за деца и специалната програма на "Музейко". Пак там ще е подредена и изложба с образователна програма за родители и деца на тема "Пловдив по пътя към модерния свят". Отново за малките гости и техните родители, освен постоянната експозиция, в Музея на Авиацията ще бъде представена и специалната игра на летец откривател.

"Огледалото" е фокусът в Балабановата къща. Проектът предлага програма от кураторски турове из експозициите, разположени в залите и дворовете на Старинен Пловдив, както и дискусии с автори, участници в "Огледалото". В галерия "Филипополис" е подредена живописната изложба на Атанас Хранов "Дневниците на Балтазар". Въртят се и документални филми.

За първи път пред българската публика ще бъде представена самостоятелната изложба "Природа" на Недко Солаков в галерия "Сариев". Авторът е излязъл от ателието си и се е отдал на обичайните си разходки из гори, но този път с молив и скицник в ръка. Резултатът от срещите на Солаков с впечатляващите гледки е инсталацията - мащабeн пейзаж от Балкана, заснет от Димитър Солаков, и 12 рисунки. За да може зрителят да уточни непосредственото им отношение към локациите в тъмния силует на Балкана, местата на създаването са означени с номерца върху пейзажа.

"Опера бутик" представя два стилни камерни концерта с участието на солистите от пловдивския храм на белкантото. В петък е вечерта на световноизвестния австрийски диджей Петер Крюдер. Повече информация и детайли за събитието може да прочете на night.bg.

Организатори на фестивала са фондациите "Отворени изкуства" и "Америка за България", както и Oбщина Пловдив.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай