Наум Хаджимладенов в галерия "Средец"

Наум Хаджимладенов в галерия "Средец" | StandartNews.com

Наричат Наум Хаджимладенов непознатия класик.

Всъщност колекционерите добре познават живописеца и график от Самоков, който е един от най-актуалните автори на нашия артпазар. "Изкуството е лъжа, в която вярваш", е веруюто на художника, за чиято 120-годишнина ни припомня изложбата в галерия "Средец" на Министерство на културата. Вернисажът се открива на 31 юли и до 29 август почитателите на твореца ще могат да видят неговите портрети, пейзажи, натюрморти и библейски сюжети.

Целият живот на Хаджимладенов минава в родния град като изключим студентството му до 1921 г. в Художествената академия в София при проф. Иван Мърквичка и краткия период от 1934 до 1946-а пак в столицата. Първата му самостоятелна изложба е още през 1921-ва в Самоков. През периода 1930-1948 участва в редица общи художествени изложби. Световното изложение в Париж го удостоява със златен медал за картината му "Самоковски пазар" през 1937-ма. Известни са още две по-важни самостоятелни изложби на Наум Хаджимладенов - в Самоков (1964) и София (1980). От 1975 г. участва редовно в Международното биенале на хумора и сатирата в Габрово.

Ружа Маринска, която през 1974 г. издава монография на твореца, пише: "Днес са останали творбите му - посланици пред поколенията. Разпознаваме почерка му сред всички други. Как? Той рисува естествено, без насилие над себе си и над образите. Гледа на човешките перипетии някак отдалеч, но не безучастно. Мъдрец е Наум Хаджимладенов, саморасъл, тукашен мъдрец. Казва ни: "Такъв е животът, такава е човешката участ, откакто свят светува". Прави го без поза, без амбиция на проповедник."

Изложбата, инициирана от шепа колекционери и почитатели на Хаджимладенов със съдействието на културното ведомство и Националната галерия, е щастлива среща с неговото изкуство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай