Млади художници рисуваха във "Врана"

Млади художници рисуваха във "Врана" | StandartNews.com

Прекрасните пейзажи от парк "Врана" вдъхновиха ученици от Националната гимназия за приложно изкуство "Свети Лука". В техните рисунки оживяха алеите с прекрасните дървета, цветя и декоративни растения, които не могат да се видят на друго място. Фон на природата, изобразена с пастели, акварел и туш, бе Дворецът, фонтанът, пейките и мостчето на Езерото с лилиите. Участниците в първия ден от тридневния пленер са деветокласници от гимназията, известна с това, че там са направили първите си стъпки в изкуството известни наши творци. Учителката им Деси Денева пък неуморно следеше рисуването, за да показва грешки и да насочва в правилната техника. Най-добрите рисунки ще участват в изложба и ще получат награди.

Проектът "Врана: Рисувай с природа" се финансира от Програма Европа, в обща сесия с Фонда за иновации в културата. Идеята му е да приобщи децата към красивите пейзажни картини на парка със средствата на изобразителното изкуство. Тридневният пленер дава възможност на ученици да посетят уникалната градина и да си изберат природна картина, която да нарисуват.
Тъй като парк "Врана" е българският пример за пейзажен парк, който навремето е "рисуван с природа", децата могат да научат на място как се е случвало това и да го пресъздадат в своите творби. Знаковите места като Езерото с лилиите, алпинеумът "Далем" и алеята с чинарите са едни от най-атрактивните за рисуване пейзажи, които децата рисуват, така както те ги виждат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай