Милена Атанасова: Модата е огледало на историята

Милена Атанасова: Модата е огледало на историята  | StandartNews.com

Милена Атанасова е от най-утвърдените теоретици и практици във висшата мода и изящните изкуства във Франция – дизайнер, художник, консултант и преподавател в Студио MVL, престижния частен професионален институт, от който всяка година излизат дипломирани експерти от различни националности. След 15-месечното обучение и строга селекция част от възпитаниците на българката са безапелационно приети в големите фешън компании и работят за елитни брандове. Някои от тях са създатели на най-проспериращите марки в момента в Париж. Студентка на Атанасова е автор на "Les Recuperables", новият хит на фешън сцената според "Elle". „Тук се изучава "френския вкус", който се брои за залог на елегантност", коментира Милена. Нейният мастер клас "Моден дизайн, маркетинг и стратегии" се провежда три пъти през годината и е запазена марка в гилдията. От 2018-а в програмата на Милена Атанасова са включени „Дизайн и стил – мъжка мода". Самата тя е участвала в осъществяването на първата колекция за мъжка мода „Аликзандър Макуин" и в колекциите „Ланвен". Тъкмо този безценен опит ще сподели Атанасова с учениците си. Неслучайно българката е в най-новата онлайн енциклопедия на световната мода – наравно и достойно с най-големите в жанра. Авторите на проекта са подредили имената на държавите по азбучен ред, така че Атанасова е в челото на престижния списък. В тематична програма на Стокхолмския университет пък вече изучават творчеството на българката, която е съекипник на осем от колекциите на Аликзандър Макуин. „Стандарт" представя лекции на Милена Атанасова, които са не само за бъдещи професионалисти, но и за естети от всички жанрове.

Модата е универсален феномен и няма общество, което да не е наясно с този факт. Bсеки път, когато носите определени дрехи, вие предупреждавате околните - да видят нещо конкретно, да търсят символика. Чрез тях показвате каква личност сте - или каква бихте искали да бъдете. Възможно ли е дрехите да подобрят нашето благоденствие? В композицията на всяка дреха има няколко измерения – цвят, текстура, геометрия, силует. За да пресъздадете добре всяко моднo изображениe, е важно да имате инструменти за идентифициране на емоции - точна система от форми, палитра, нюанси и контрасти, симетрия и асиметрия. Силуетът, който избирате, трябва да ви отведе и към подходящите тъкани. Пол Сезан казва: "Когато цветът достига най-голямото си богатство, формата добива своята пълнота." Цветовете в дрехите имат силатa да влияят, тъй като в своята същност са мощен емоционален заряд. Любимият цвят може да бъде приятелски, стабилен, сериозен или романтичен. Tой – като израз на чувствата ни - поддържа връзка с обществото, с нашия социален кръг, с бизнес партньорите, със семейството, приятелите... Стилът, формите и цветовете извеждат нашето състояние на ума - визуално комуникират потребности и опит. Облеклото е институция със собствен език. Вече потвърденото изкуство на обличане не изчезва - тo остава гравирано в колективната памет. Изборът е много личен, изкуството на обличане е огледало на историята. В наши дни облеклото дава информация за концепции и перспективи. То е знание, коeто илюстрира , че общуваме с Вселената и е конкретно свързано с нашето благоденствие. Усвояването на това знание води до обмен между културите и традициите на различните страни и техните народи. Модата и културата встъпват в брак, но главната роля остава за елегантността – и във френския стил, и в италиански вкус и в английски костюм. Тя интегрира съществена хармония за благосъстоянието.
За да вземем модно решение в личен и социален аспект, винаги е полезно да си задаваме екзистенциалния въпрос: Трябва ли да имаме стил или не? Какъв е вкусът, който да приемем? Открийте смисъла на вашия стил.

Повторете миналото, за да създадете нещо ново

Съчетайте рокля Vintage с дизайнерски ботуши или маркова тениска с чанта Vintage. В сферата на стила деконструирайте, реконструирайте суперпозиции и дисбаланси, въведетe асиметрии – за да създадетe координирани силуети, които се отклоняват от кодовете на стандартизацията.
Защо приемаме един или друг външен вид? Bремето е всичко! 70-те години на миналия век бяха време за освобождаване на жените. До този момент облеклото им е сковано, монотонно и лишено от естетика.
Когато мислите за различни епохи в културата, си припомнете за архитектурата и популярните тъкани и десени от конкретното време. Във всяка страна или град има хиляди форми на елегантност. Стилът е процес, който се развива – да откриете своя, е израз на интелект и култура. Политическите, икономическите и другите практики се отразяват в символиката на дрехите. Дрехите са ''социални инструменти", но и индивидуално и спонтанно преживяване, което може да създаде нова тенденция, реално изображение, нов език на тялото и неговите форми. Стилът, който избирате, ще повлияе върху духа на дрехата. Финните детайли внасят необходимите промени във визията. Изборът или проектирането на облеклото трябва да бъдат съобразени, както с очакванията към тях, така и със средата. Силуетът и визията определят идентичността, те могат да променят поведението, да проектират живота ни – тъкмо това е илюстрацията на социалната функция на облеклото. Всяко изкуство е изпълнено с намерение - модата също. Тя формира голяма част от социалната психология, тъй като изучава и анализира знаците и символите в обществото. Модният дизайнер трябва да експериментира с нова идеология, нова естетика, нова история и архитектура на дрехите. Вдъхновението често може да дойде от различни епохи и неочаквани места. Визията се смесва без граници - можете да си позволите еклектика, защото

класиката и сюрреализмът

вървят ръка за ръка. Модните изображения имат специална връзка с времето, тенденциите илюстрират цели епохи. Възхищаваме се на безупречния талант и изящество във френската мода, на английския усет за креативност, на италианския вкус към елегантни материи... Модният дизайн ни показва новите социални функции и техните тенденции. Днес модата прави сполучливи съюзи между полезното и приятното, тя е стимулираща и иновативна, а нейн приоритет е природата. Тя е в светлината на прожекторите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай