Майсторите на българския витраж гостуват в Стара Загора

Майсторите на българския витраж гостуват в Стара Загора  | StandartNews.com

Майсторите на българския витраж ще могат да видят старозагорци и гости през следващите дни в градската художествена галерия. Национална изложба, която представя българските класици на стъклописа, ще бъде открита официално.

Тематично проектът е посветен на класическите метални техники на свързване на детайлите – оловна и тифани, интерпретирани в традиционен витражен панел.

Организаторите - Фондация „Българско арт стъкло", в партньорство с община Стара Загораs представят фотоси на творби на известни български художници. Те се съхраняват в сградите на важни държавни и обществени институции и поради строгия пропускателен режим в тях, тези безценни творби са недостъпни за очите на масовия зрител.

В първата част фотоси представят творбите на нашите известни класици - Иван Пенков, Дечко Узунов, Харалампи Тачев, Георги Атанасов, Атанас Кожухаров и Никола Буков. Втората част на изложбата показва най-известните автори на съвременния български витраж - Анастасия Тонкова, Андрей Янев, доц. Борис Желев, Венелин Фотев, Венера Константинова, Владимир Леков, Иван Ламбров, доц. Илия Янков, Лъчезар Дочев, Марин Маринов, проф. Николай Драчев, проф. Олег Гочев и др.

Изложбата се придружава от любопитна детска занималня с игри, за които са използвани репродукции на експонатите в изложбата. Децата ще имат на разположение пъзели, кубчета, блокчета за оцветяване и други игри, в необичайната, но вълшебна атмосфера на българския витраж.

Националната изложба „Българския витраж" ще бъде открита официално в сряда и ще остане в Града на липите до 12 май тази година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай