"Мао" на Уорхол на търг за 40 милиона

"Мао" на Уорхол на търг за 40 милиона | StandartNews.com

Бащата на поп арта рисува "великия кормчия" малко преди Монро

Известният портрет на Мао Цзедун, дело на създателя на поп арта - Анди Уорхол, ще бъде продаден на търг от аукционна къща "Сотбис". Предварителната оценка на лота е 40 милиона долара. Картината "Мао" ще бъде предложена на купувачите на 11 ноември в Ню Йорк.
Портретът "Мао" е една от най-известните картини на американския художник. Произведението е създадено през 1972 г. след историческото посещение на президента на САЩ Ричард Никсън в Китай. Уорхол рисува цяла серия от портрети на "великия кормчия", които се различават по размер, светлина и цветова палитра. Предлаганото на търга платно е с размери 2 на 1,5 метра.

Именно с Мао започват цикъла с известни портрети на Уорхол. След него той прави прословутите картини на Мерилин Монро, Елизабет Тейлър, Елвис Пресли, Ленин, Ричард Никсън и други. Преди търга портретът "Мао" ще бъде показан на различни места по света. Сега той може да се види в Хонконг, а след това ще бъде изложен в Лондон и в Ню Йорк. В началото на лятото друга картина на Уорхол - "Един долар", отиде в ръцете на колекционер за крупната сума от 32,6 милиона долара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай