Манастир в Австрия отваря врати за българско изкуство

Манастир в Австрия отваря врати за българско изкуство  | StandartNews.com

Един от най-известните манастири в Австрия – Клостернойбург, който е уникален религиозен културен и музеен център, ще отвори всичките си пет зали за изложба на българското средновековно и църковно изкуство. С тези думи Прелатът на манастира Бернхард Баковски посрещна днес българския министър на културата Вежди Рашидов.

Министър Рашидов пристигна на кратко работно посещение в Австрия и първата му среща беше с ръководството на манастира, където през месец май догодина предстои откриване на импозантна изложба на православни икони от Криптата и на уникални експонати от Националния археологически музей в София.

Клостернойбург е построен през 12 век и притежава най-ценната колекция от църковна утвар и художествени произведения.

„Предоставяме най-хубавите си зали за българското изкуство, защото българският талант заслужава най-доброто", каза Прелат Бернхард Баковски по време на срещата си с министър Рашидов. Прелатът показа, че е отлично запознат с творческата биография на Вежди Рашидов и го поздрави за успехите на българската култура и за проектите, които в момента реализира българското Министерство на културата.

На чист български език Бернхард Баковски, главен абат на манастира, благодари за високото българско отличие – „Златен век" на Министерството на културата, с което беше награден по случай 24 май т.г. за приноса си в развитието на българо-австрийските културни отношения.

Министър Рашидов подари на манастира уникално издание на Четвероевангелието на Цар Иван Александър, което стана 3002-та книга в манастирската библиотека, както и представителния каталог на най-новия български музей - „Квадрат 500".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай