Лятото изригва във фестивали

Лятото изригва във фестивали   | StandartNews.com

Лятото е сезонът на пътешествията, купоните и всякакви забавления, които колкото са по-мащабни и по-опустошителни за здравето, толкова са по-примамливи. Ако пък са съчетани с музика и многолюдна тълпа в планината или край морето, вече стават истински рай, който не е за изпускане. Така че сезонът на фестивалите най-после се задава. И ето че програмата в България, която хич не е бедна, предлага страхотни емоции. Събрахме най-яките събития, които всеки уважаващ себе си бохем трябва да посети това лято.

Банско е магнит за арт феновете всяко лято не само с прохладата на Пирина - от две години насам и с трите си музикални фестивала. Сезонът в планинското градче започва на 15 юли, когато за втора поредна година ще се проведе двудневният "Банско бийт". Водещ ще бъде Ненчо Балабанов. Българският хедлайнер пък е Криско. Останалите участници ще станат ясни тепърва. На 6 август стартира международният джаз форум, който ще продължи до 13-и. Британската соул звезда Джос Стоун е сред гостите - тя ще пее на 13-и. Характерният глас и имидж й донесоха сравнения с Джанис Джоплин. Певицата има 7 албума, последният от които, Water for Your Soul, е от 2015 г.

В Банско очакват още триото "Сайръс Честнът", италианската певица Нада, музиканти от Куба, Австрия, Германия, Полша, Китай, Япония и много други.

На 3 и 4 септември Банско става сцена на балканските ритми, част от второто издание на "Бохеми фест". Той ще предложи качествена нашенска и съседска музика и храна. Основен гост е босненската мега звезда Дино Мерлин. Той ще заблести с цялата си мощ освен с евъргрийни като "Йорговани", "Месечина", "Нещо хубаво трябва да се случи", така и с песни от последния му студиен албум "Hotel Nacional" от 2014-а. По традиция входът и за трите фестивала на площада остава свободен. Очакват се по над 3000 за всяко от събитията.

Изглежда неслучайно южният град получи през декември на 2015-а отличието "Балканска столица на фестивалите" от спецове в туристическа индустрия с жури от България, Сърбия, Италия и Румъния. Атрактивната зимна локация за пореден път показва, че летният сезон на нейна територия е не по-малко вълнуващ.

Рокаджиите пак купонясват край скалите

Метъл феновете въздъхнаха с облекчение, когато стана ясно, че фестивалът "Каварна рок фест" ще се състои и през 2016-а. Провеждането беше под въпрос след като кметъла Цонко Цонев загуби битката за градоначалник. Но два дни слънце, море и едни от най-добрите музиканти в жанра привличат хиляди фенове на тежката музика. Общината е съорганизатор на феста заедно с Loud сoncerts. Тази седмица стана ясно, че легендарният немски китарист Аксел Руди Пел с бандата си ще оглави първата вечер. Не са много артистите със суперуспешна над 25-годишна кариера и над 1,5 милиона продадени диска като Аксел Пел. В първата вечер са и екстравагантните му сънародници от Varg, група, създадена през 2005-а като "езическа формация". На 2 юли ще забият и брилянтните ветерани Therion. Следващата вечер водещи на метъл феста ще бъде германска супергрупа Avantasia, а преди тях на сцената ще свирят шведите Soilwork и френско-тунизийска метъл банда Myrath. Цената на билет за един ден е 55 лева, а за двата фестивални дни - 99 лева. Седмица преди феста стойността им ще се повиши съответно на 65 за ден и 109 за двeте вечери. Кметът на града Нина Ставрева обяви, че ще има обособени места за разпъване на палатки в близост до стадиона. Феновете са добре дошли и два дни по-рано - за "Джулая" в Каварна идват Jeremy? Феновете, които вече са закупили билети "на зелено", разпространявани в мрежата на Eventim от "Бългериан лайф мюзик", ще могат да ги заменят за тазгодишното издание без допълнително заплащане. Те ще получат покани за достъп. Който не успее да извърши замяната в централния офис на Eventim.bg, ще може да направи това на място на стадион "Калиакра", на касата на фестивала в деня преди отварянето на вратите на събитието или през първия фестивален ден.

Кога: 2 и 3 юли
Къде: Каварна

Бургас посреща Bullet For My Valentine и The Prodigy

Особено мощен фестивал организират в Бургас. На стадиона "Лазур" на 13 август ще забият "чудото" The Prodigy и легендите на пънка The Exploited и Bullet for My Valentine, една от големите музикални сензации през последните години, която ударно наложи своето име сред най-добрите банди в световната метъл история. Билетите за Summer Chaos Festival, който започва още в 15 часа са на цени от 60-140 лв. Участниците в програмата са така подбрани, че да привлекат фенове от няколко поколения и стила. По-младите безспорно ще дойдат за нахъсаната четворка от Уелс Bullet for My Valentine, която има зад гърба си 21 милиона продадени албума в цял свят, огромни европейски и американски фен клубове и куп престижни музикални награди. Те ще дойдат в състав: Матю Тък (вокали, ритъм китара), Майкъл Паджет (китара, бек вокали), Майкъл Томас (барабани) и Джейми Матиас (бас). На стадион "Лазур" българската публика ще чуе на живо най-силните хитове на британците като "Tears Don't Fall", "All These Things I Hate (Revolve Around Me)", "Hearts Burst Into Fire", "Your Betrayal".

Кога: 13 август
Къде: стадион "Лазур", Бургас

"Ъпсурт" и DIA ще хвърлят цветни бомби в София

"Ъпсурт" и изгряващата музикална звезда DIA ще избухнат насред Фестивала на цветовете. Третото издание ще се проведе на 25 юни в София, но мястото все още се уточнява.

Талантливата 17-годишна DIA ще представи съвместния си сет с диджей SPAZM, съавтор на двата й сингъла, и младата бийтбокс надежда TINO. На сцената заедно с тях ще са хип-хоп танцьорите от The Center, както и фолклорната формация "Еремия". Всички те ще представят зрелищно шоу с много цветни емоции в стиловете дъбстеп, трап и дръм енд бейс, преплетени с български фолклорни мотиви по нов и неповторим начин.

Фестивал на цветовете продължава традицията от миналите години - стиловете, които ще диктуват музикалния ритъм на събитието са техно, фънк, електро, ретро, дръм енд бейс и български поп и рап. Скоро ще бъдат обявени и другите музикални звезди. Присъстващите ще се радват на цветни експлозии от майсторите на специалните ефекти от студиото на "Бояна филм". Дронове ще пускат цветове над гостите.

Билети за най-цветния фестивал са в мрежата на Eventim в цялата странa на промоционална цена от 20 лева, а в тези от 30 са включени 4 торбички цветен прах, с 9 торбички вървят по 40.

Кога: 25 юни
Къде: София

HippieLandia иска щастливци

Новият международен фестивал HippieLandia претендира, че е за "щастливите и слънчеви хора". Явно тези в мрачно настроение няма да бъдат допускани на летището. Ще има две сцени. Популярното британско хаус електро дуо Gorgon City ще дойдат за първи път у нас. Те ще са основната група на 2 юли. Младият тандем вече има сериозна аудитория в света на електро музиката с хитовете си Imagination, Ready for Your Love, Saving My Life. Те бързо натрупаха милиони гледания в Ютюб, направиха световни турнета от Ибиса до Токио, продадоха над 1 милион копия от дебютния си албум Sirensот от 2014 година. В първия ден на фестивала на първата сцена ще излязат Netsky & Script Mc, Black Sun Empire, Cooh & Avigea Live, Phirah.
Дневният билет е 35 лева, а фестивалният - 40 лева.

Кога: 1 и 2 юли
Къде: Парк на Летище София, до Терминал 2

Цаца парти

Кранево е домакин на първото издание на най-новия форум по Черноморието ни - Фестивалът на цацата от 10 до 12 юни. За целта част от курорта ще се превърне в зона, забранена за автомобили, в която ще се обособят няколко сцени и кътове с разнообразна програма. Фестивалната атмосфера ще бъде допълнена от състезания и демонстрации, работилници, поляна за игри, спорт, музика, лятно кино, кулинарни шоу програми, плажни забавления, мото, акробатики, в които посетителите могат да се включат. Фестивалът на цацата съвпада с традиционния ежегоден събор на Кранево, поради което кметът Румен Николов ще демонстрира кулинарните си умения като сготви специална рибена чорба пред и за всички посетители. Един от специалните гости на събитието ще бъде и Ути Бъчваров с кулинарното си шоу.

Кога: 10-12 юни
Къде: Кранево

Лятна случка на Карандила

Фестивал "Лятна случка - Карандила" ни доближава до природата, съчетавайки традициите и новото в търсене на алтернативни методи за развлечение и спорт, начини за комуникация и преоткриване на себе си в заобикалящия свят. Митко Таралежков, bggz и бат' Невен ще свирят тази година край Сливен. Ще има и авторски ръчно изработени керамични изделия и плетива. Ще има и вегетарианската кухня. И въргаляне по чисти зелени полени.

Кога: 2 юли
Къде: Крепост Туида, Сливен

A to JazZ отново в Южния парк

На сцената на A to JazZ в софийския Южен парк 2 ще чуем вдъхновяваща селекция от чуждестранни и български джазмени. За първи път в програмата редом с хедлайнерите, които тепърва ще бъдат обявени, са включени още два чуждестранни госта - френско-полската група Avenue и американецът Derek Brown-BEATBox SaX. Има и силен български лайнъп "Акага", The Golden Project, Imagine, Funkallero, Classic in the Jazz, rass Association Big Band, както и суинг диджеите The Smugglers Collective.

Кога: 1-3 юли
Къде: Южен парк, София

Под звездите на Родопите

Фестивал за лагерен огън, бабини манджи и песни под звездите в Родопите е с вход свободен. Дестинацията е закътаното селце Киселчово. Развлеченията сред природата са основен акцент, затова и детските кътове ще са обособени на поляната. Програмата за малките ще включва състезания и игри на народна топка, стъклени топчета, ластик, федербал, "Не се сърди, човече!", "Дама", "Домино", "Стражари и апаши", "Кър" и много други.

Що се отнася до хапването, освен традиционните ястия като родопско чеверме, пататник и пареник, менюто по време на "Бардово Бърдо Фест" ще включва и много вкуснотии от едно време - пълнена чушка със сирене, филия с лютеница, мекици, циганска баница, яйце на вестник, питка "Мечка", домашен сладолед, лимонада и други.

По време на "Бардово Бърдо Фест" ще звучат китарите на някои от най-популярните съвременни бардове. Те ще изпълняват свои песни, но и ще припомнят мелодиите на младостта - под звездите и край огъня. За доброто настроение на всички присъстващи ще се погрижат дует "Ша Ша", "Замунда банана бенд", дует "Морски струни", "3 оТ СТАВА", Емил Ангелов, Даниела Пенева и Румен Спасов, Митко Динев, дует Светлана и Атанас Стоянови, Виктор Макаров.

Кога: 28-31 юли
Къде: поляните над село Киселчово

Металисти край Каваците

Клубовете "Алкохол" и "Строежа" отново планират плажно музикално събитие в разгара на лятото. Концертната програма е обединена в два поредни дни по четири групи - артисти от САЩ, Австралия, Сърбия, Румъния, Холандия, Македония и България. Афишът от първия ден включва Кирил Джайковски, Jaya The Cat, "Уикеда" и Brazz ViliDJ. Неделната програма от 31 юли пък ще представи S.A.R.S., Subcarpati, Superhiks и Котарашки в компанията на Нуфри от "Паникан уайаскар".
За всяка една от датите ще се предлагат различни еднодневни билети, които са вече в продажба в мрежата на Eventim.bg.

Кога: 30-31 юли
Къде: Къмпинг Каваци - на открито, на самата пясъчна ивица.

Музика на Перелик 2191 метра височина

Връх Перелик, Родопи, Смолян на 2191 метра височина отново ще предизвика екстремните меломани. Тази година гости са: Hashima от Сърбия, българите от Hot Club de Plovdiv, трио Thierry Maillard от Франция, квартет Ryan Hanseler и The Bedlam Club отново от България. Сцената е огряна само от свещи и огньове, музиката се лее под звездите на Родопите. Вход свободен.

Кога: 30 юли
Къде: връх Перелик, Родопите

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай