Ларс фон Триер: Достоевски и Толстой вдъхновиха "Нимфоманка"

Ларс фон Триер: Достоевски и Толстой вдъхновиха "Нимфоманка"  | StandartNews.com

Култовият режисьор Ларс фон Триер проговори 4 години след "нацисткия" скандал на международния кинофестивал в Кан, породен от думите му "на моменти разбирам Хитлер". Триер даде интервю за "Гардиън", в което споделя за проблема си с алкохола, тревожността и ефекта на литературата върху творчеството му.

- Стана известно, че сте посещавали срещи на анонимни алкохолици. Какво се случи там?
- Ходих на тези сбирки всеки ден в продължение на половин година. Подкрепяхме се един друг, за да останем трезви. Превърнахме се в семейство. Използвах цялата си сила, за да не пия. Сега обаче започнах пак. Малко - колкото да мога да работя. Невъзможно ми е да снимам филм, без да поемам алкохол - твърде трудна работа е.
- Тоест алкохолът е прекият път към вашата креативност?
- Вземал съм всякакви наркотици, но пиенето най-добре потиска тревожността.
- Откъде идва тя при вас?
- Имам я още от дете. Вярвам, че ако си артист и пиеш, ставаш по-чувствителен. Имам следната теория: учените казват, че 80 процента от нашата мисловна работа е в това да блокираш чувствата. Чувствителните хора обаче са със строшени филтри - не могат да спрат емоцията. Оттам идва и тревожността. Въпреки че съм се подлагал на терапии за тази тревожност, вече знам, че просто понякога мога да я овладея, а друг път това е напълно невъзможно.
- Как я овладявате?
- Не я отблъсквам. Навлизам в нея - за да се помирим един с друг. Звучи добре на теория, но е много трудно. Медитирам често. Но когато снимаш, нямаш време за това и просто започваш да пиеш - за да успееш да си на терена на следващия ден. Когато правех "Танцьорка в мрака" с Бьорк, плачех - бях на крачка да се предам. Настана голяма битка. А Бьорк беше толкова откачена, че постоянно искаше да се откаже. За малко да стигнем до бой. Трябваше постоянно да я убеждавам, че трябва да довършим филма. Но в крайна сметка тя е от най-добрите актриси, с които съм работил.
- Помага ли психотерапията?
- Гълтам много хапчета. Психиатърът ми казва, че прекалявам. В момента съм добре. Но е възможно и да не съм в най-добрата си форма.
- Какво е мнението ви за терористичните атаки в Дания? Трябва ли шегите с религията да се забранят?
- Всеки окуражава артистите да рисуват каквото си искат. И всички празнуват провокативно свободата на словото. В Дания има екстремно десни хора, които просто искат да унижават и подиграват мюсюлманите. Във Франция пък левите са такива - като примера с "Шарли ебдо".
- Да създадеш дискомфорт в зрителя - това фундаментална част ли е от вашата креативност?
- Когато правех "Нимфоманка", четях много. Всичко от Достоевски. Сега чета "Анна Каренина" от Толстой. Обожавам "Война и мир". Също Джойс и Пруст. Много от нещата, които писателите ползват в книгите си са фантастични - и аз се опитвам да ги преведа в киното.
- Във филмите ви има много жени. По-близък ли сте с тях, отколкото с мъжете?
- Може би. Мъжете не са подходящи главни герои за моите теми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай