Кои са новите арт терористи

Кои са новите арт терористи | StandartNews.com

Рон Инглиш, Стив Кътс и Банкси рисуват безумието, в което живеем

Има моменти, в които може да ти прилошее от приказни, захаросани фотосесии или извънземно красиви пейзажи... Животът е по-красив, когато го покажеш със всичките му сенки под очите, бръчки и поувяхнал тен. Но това е истинското изкуство - да те боде, да не ти дава мир, да те държи буден. И да е катализатор на промени. Някои от съвременните художници, които творят в т.нар. контемпорари арт, изумяват със саркастичния си подход и не си поплюват да се закачат с когото си поискат. Затова понякога лежат и в затвора. Използвайки популярни анимационни герои, реклами, поставени в контекста на безумната урбанизация и консуматорско общество, те жегват с най-силното оръжие - истината. А освен това е забавно и красиво. Ето трима от най-добрите: Стив Кътс от Лондон, Рон Иниглш от Щатите и небезизвестният графити майстор Банкси от Бристол.

Стив Кътс, който нарисува остарелите Роджър и Джесика

Нерадостна съдба сполетя в картините му популярните герои от "Кой натопи заека Роджър" - първия филм с актьори и анимирани картинки, където игра Боб Хоскинс. Джесика беше съблазнителна кабаретна певица, но вижте я сега - дебела колкото екватора, седи и зяпа телевизия, ядейки чипс и пилешки бутчета, а на рамото си е татуирала KFC. Така я видял Кътс - илюстратор и аниматор от Лондон, който тези дни печели бурни овации с колекцията си картини във виртуалното пространство - те се разпространяват като зараза. Стив, чийто стил може да се нарече неоготик, е работил като илюстратор към агенция Glueisobar, където е разработвал дигитални проекти за големи компании Google, Reebok, Magners, Nokia, Sony, Bacardi и Toyota, а това види се доста е повлияло на ироничното му перо. Неговата работа е очарователна, провокираща мисълта и обикновено придава важно послание.

Той е от генерацията художници, които са се преселили от изложбените зали и галериите на дисплея на компютъра. Което е в унисон с времето. Темите му са от това как замърсяваме планетата до правата на животните и както в картините, така и във филмите, които прави, се усеща невероятно въздействие, което направо те стиска за гушата. "Печалната истина" в илюстрациите на Катс, така озаглавиха повечето сайтове колекцията му от картини. "Безумието на човечеството - това е безкраен източник на вдъхновения", счита Стивън, който определя себе си като самоук отшелник. За него критиците казват, че е талантлив и вървежен. В творбата му "Щастлив петък" мишки се тъпчат като за световно в метрото, а в друга - "Понеделник", хората тичат като подплашени от новите и непосилни предизвикателства на седмицата. Безпощаден е и към риалити форматите - цяло семейство стои и гледа кенефните напъни на говедо. В "Кралят" някакъв тип е седнал върху планина от чифтокопитни, които е погълнал и изхвърлил. В "Притежаван" мобилен телефон води човек на каишка.

Рон Инглиш - любимецът на Слаш 30 пъти лежа зад решетките

Рон Инглиш е икона и легенда в гилдията. Слаш го извика да направи корица на последния албум на Конспираторите - World of fire. Рон, родом от Тексас, умело миксира поп арта на Анди Уорхол със супер популярни образи и анимирани герои, които набърква във мрачен футуризъм. Ако видите Мерилин Монро с цици във формата на главата на Мики Маус, това е Рон.

Фотореалистичната техника и агресивната цветова схема в колажите му са силно емблематични за него, но това, с което става известен, е уникалният начин, по който творбата представя една напълно нова идея, базирана на нещо много познато. Преработвайки реални исторически събития и препратки, той създава прогресивни мутации с ново съдържание.
Наричат Рон Инглиш поп сюрреалист, политически активист, уличен творец и дори арт терорист. Той предпочита да се самоопредели като освободител на билбордове. Още като студент започва да превзема рекламните пана и ги използва, за да покаже изкуството си на максимално количество хора.

Взима определен билборд, обикновено рекламиращ мултинационална компания, и преработва изображението, променяйки част от него. В началото акциите му са по-скоро младежки бунт и експеримент. По-късно обаче установява, че със същите методи може да прави и политически послания. Предизборен билборд на Джон Маккейн преобразява в I Wanna be Erected. Реклама на канала "Фокс Нюз" сменя в "Ние лъжем, вие вярвате". Атаката му към най-силните медии е чрез рокадата на английската дума message (послание) с massage (масаж). И ето го резултата от неговата находчивост: Медиите са масажът. "Избрах билбордовете, защото те директно са свързани с корпорациите, обяснява Инглиш. Само едната част от историята е разказана на билбордовете. Аз се опитвам да доразкажа и част от тъмната страна", казва той. Арт активизмът на Рон съвсем не остава ненаказан. Той е добре познат не само на артистичните среди, но и на американските власти - за последните 20 години е бил зад решетките над 30 пъти. "Има толкова много малки и големи правила в модерното общество. Но не е ли време да се запитаме: Добре, но защо правилата са точно такива?", казва Рон Инглиш.

Според него всеки си носи някаква детска мания, която после ползва в кариерата. Като малък исках да ставам клоун, вероятно затова често рисувам такива, споделя Рон. Като хлапе с по-големия му брат взривявали някакви неща в задния двор и майка му го заключила в стая, където имало само един часовник и от скука Рон прибегнал до пастелите, които видял там, оставени от баща му. От този момент не спрял да рисува. И да взривява, смее се той.

За една от творбите си, която е като реклама и изобразява Исус, питащ: "Цар на евреите или цар на бирата?", тя става национално известна и прави доста поразии. 200 християнски радиостанции се превъзбудиха и откачиха, казва Рон и продължава: "Но когато всичките ми рекламни пародии се видят накуп, тогава става ясно, че посланието е друго:"О, Боже, ние сме затрупани от твърде много реклами". Рон създава и "Temper Tot", бебето с мускули на Хълк, което има личице на новородено, но е супер разярено. "Тemper Tot това сме ние. Temper Tot е Америка. Нейният неправилно насочен гняв. Объркан от политическите балони. Вярата е базирана на страх и басни. Желае да получава постоянно внимание", коментира художникът. Рон, един от най-ярките артисти на нашето време, бомбардира пейзажа наоколо с картини по улиците, музеите, филмите, книги и телевизия.

Агент провокаторът Банкси събра колеги в "Дисмисленд"

Това е най-новата изложба на Банкси, любимият агент провокатор. Художник, активист, автор на филми, той има навика да преобръща всичко с главата надолу.

Наречен "bemusement park" като заигравка с amusement - забавен, всъщност означава "шокиращ" луна парк. Той е пародия на Дисниленд и изкривена визия на т.нар. "най-щастливо място на света". Това е едно мрачно и потискащо кътче, което те стиска за гърлото и ти задава въпроси, които дълго след като си отпрашил към вкъщи, още кръжат из главата ти.
Намира се в бившия плувен комплекс "Тропикана" в Уестън сюпър Меър, град в графство Съмърсет, Югозападна Англия.
Паркът отвори врати на 22 август и ще посреща посетители до 27 септември. Отпечатани са 4000 дневни билета по 5 долара. Много колеги на Банкси също участват в това контемпорари удоволствие - като Деймиън Хърст и Джени Холцер. 50 артисти от 17 страни участват в специфичната изложба.

Служителите там са с ушички на Мики Мауси, по заповед изглеждат мрачни. В това готик пространство има детска въртележка, на която е седнал касапин, на блъскаща се количка до замайване се върти тази с косачката, Пепеляшка е катастрофирала с каляската си, а край нея нахални фоторепортери заслепяват всичко със светкавиците си.
Банкси е жива легенда и през 2010 беше избран за един от най-влиятелните хора в компанията на Барак Обама Стив Джобс и Лейди Гага. Той е най-вълнуващият артист на това време. Една от любимите на феновете му творби е когато слива страстта за борба на улицата и пацифизма в образа на мъж, държащ в ръка вместо коктейл "Молотов" букет. Много от звездите колекционират негови работи, Брад Пит, Кристина Агилера.

Истинската му самоличност е тайна и до днес, а името му е Робин Банкс. Бил е касапин, а родителите му дълго не знаели точно с какво се занимава. Имаше и версия, че това не е един човек, а група артисти. Някой беше пуснал слух, че е изхвърлил кутия от пица в кофа за боклук в Лос Анджелис, а после в ebay се появи въпросната кутия, като се предполагаше, че от нея може да се проследи ДНК-то му и да стане ясно кой е той.

Банкси винаги е бил политически художник, но критикува предимно недъзите на капитализма - например разпънатия Христос в Лондон, чиито разперени ръце са приковани от две скъпарски чанти за пазаруване. Преди време гениалният графитаджия отиде в сърцето на конфликта-Ивицата Газа. Красиви творби със спрей изгряха върху руини, порутени сгради, както и на самата стена. "Ако си измиваме ръцете от конфликта между силните и слабите, ние не оставаме неутрални, а се съюзяваме със силните", гласи надписът, който Банкси е оставил.

За Холивуд казва: "Лос Анджелис е място, където почитат своите герои, като изписват имената им по тротоара, върху който се разхождат дебелаци и кучетата ги препикават. Изглежда страхотно място да си амбициозен".

А по повод Дисниленд, споделя: "Музеите са кофти място за изкуството, най-лошият контекст за изкуството е друго изкуство".

Банкси на този етап не се занимава с графити, заради най-новия проект на парка, но е категоричен: "Когато рисуваш нелегално, имаш много неща, с които да се бориш - ченгета, камери, съседи, пияни хора, които хвърлят бутилки по главата ти...".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай