Картини на Златю Боюджиев радват Благоевград

Картини на Златю Боюджиев радват Благоевград  | StandartNews.com

Изложбата "Колекция от творби на Златю Бояджиев" показва 22 творби на една от най-ценните колекции във фонда на отдел "Художествен" на Регионален исторически музей - Благоевград. Платната са посветени на Пиринския край. Те носят популярното заглавие „Мелнишки цикъл". „Мелник", „Кърланово", „Кошари край Кърланово", „Пастирки", „Овчари" са само част от невероятните интерпретации на автора, за които той получава вдъхновение от красотата и топлината на региона. Значителна част от тези картини са закупени от община Благоевград и през 1977 година са предоставени на музея. Шанс за българското изкуство е, че малко преди да напусне този свят, художникът открива нова страница във великолепното си творчество. През 1975 година тогавашната общинска управа на Благоевград кани Златю Бояджиев да работи в Благоевград, Мелник и селищата от региона. Хората и природата в Пиринския край го пленяват и с художествена настървеност художникът създава уникален живописен цикъл.

Така Благоевград може да се похвали с една значителна колекция, която е безценен принос в националната живописна съкровищница.

През 2009 година изложбата „Колекция от творби на Златю Бояджиев" е представена на 14-тия Салон на изкуствата в НДК. От 3 септември до 15 октомври експозицията може да се види от всички любители на изобразителното изкуство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай