Калин Балев: Подмазвачи край татко ме викаха в политиката, но тя не ме влече

С жена си Мария

Калин Балев:  Подмазвачи край татко ме викаха в политиката, но тя не ме влече | StandartNews.com

Калин Балев откри сезона в галерията на столичната зала "България" с експозиция, наречена "Съкровището". Известният художник беше на премиерата с най-близките си хора – жена му Маруся и брат му Владимир. Нежната половинка на графика веднага спечели червените точки на светските хроникьори, които до преди няколко години спрягаха името му с Ралица – първата съпруга и бивш световен топмодел, с която са разделени отдавна. "Познавам Калин от доста години, но ми трябваше кураж, за да го поканя. Той се оказа невероятно благ човек с впечатляваща житейска философия, която ни сближи – освен изкуството. Природата в платната на Калин може би ще облагородят някои хора. А митологичните му образи те карат да излезеш от стандарта", сподели галеристката Цена Бояджиева.

"Рисуването е само друг начин да водиш дневник", беше цитирал Калин преди време мъдростта на Пикасо. Може би тъкмо заради това сега показва творения от различни периоди в живота си. "Това са стари, нови и съвсем нови картини – от последните ми три изложби в България. Плюс рисунки и ескизи, забравени по чекмеджетата. Между тях са работи, които съм правил по време на странстванията ми из Венеция, Флоренция, Париж през 90-те. Учех, пътувах, гледах, специализирах в определени школи. Търсех допир с великото изкуство, обикалях из галериите. Но не съм правил сравнение между света и България. Просто ме нямаше в началото на промените. Ако трябва да избера някаква дума, която да определя онази епоха, може би ще използвам "странно". Но когато се завърнах у дома, бях далеч от цивилизационен или друг шок – приех всичко като съвсем нормално. Политиката не е нито моя специалност, нито мое любопитство. Избягвам определения за личности и събития. Не цитирам сентенции. Хората са тези, които винаги определят кое доброто и кое е лошото. Във всяко общество във всеки момент има и от двете. Но да се надяваме, че глобалната тенденция е позитивна – младите носят по-хуманното. Да сме оптимисти – каквото и да се случва. Да мислим положително. Колкото и да ни заплашват и да ни смазват психически със световни катаклизми и катастрофи. Разбира се, действителността трябва да се приема най-вече с разума. Иначе сме загубени", коментира Калин миналото и настоящето. Той го миксира и в платната си, върху които с камъни, пясък, миди и въжета вае митологични образи и пейзажи.
Калин споделя още, че от тийнейджър е решил да става художник.

"Баща ми винаги ни е оставял сами да се ориентираме в интересите си – мен и брат ми. Да се развиваме в сферата, в която искаме. Имаше хора около него, които предлагаха да ни въвлекат в политиката – може би, за да му се подмажат. Но още тогава, преди 10 ноември, и двамата решихме да останем вън от нея. Аз съм художник, Владимир е инженер, който се занимава с музика. Свири за удоволствие. Никога не сме съжалявали, че си спестихме политиката. А баща ни нито за миг не остана разочарован от личния ни избор", връща лентата синът на Милко Балев, вторият човек в държавата преди 1989-а.

"Човек се променя. Това, което остава след всяко преживяване, е отразено в картините ми. В тях могат да бъдат разгадани стъпките, които извървявам. Моето учение, моята философия, моят опит. Това е творческата треска. Това е търсенето на съкровището. Но, разбира се, изложбата не означава, че съм го намерил. Откриеш ли го, си свършен. Поне в нашето измерение. Ще ти се наложи отново да започнеш издирването – но вече в друг свят. Ако го има, разбира се. Важен е моментът на прозрението. А след това – впускането в новото предизвикателство".

Калин засега само изпраща картините си по света - Италия, САЩ, Китай. "Самостоятелни изложби извън България засега не планирам. Скъпо е. Аз съм човек, който се издържа с изкуство. Гледам какво правят и колегите. Но се пазя да слагам етикети. Особено за модерност. Всеки е ценен за себе си, за изкуството, за света. Друга тема е, че културата е в криза – по света и у нас. Но гледам да стоя далеч от тукашните случки", откровен е Калин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай