Календар представя стара Силистра с уникални снимки от преди век

Календар представя стара Силистра с уникални снимки от преди век  | StandartNews.com

Фотос, показван на Световното изложение в Париж през 1900 година е част от архивната колекция

Фотографи от Силистра издадоха календар с уникални снимки от историята на града през миналия век. Петко Герасимов и синът му Виктор са публикували 12 редки фотоса, които показват живота в града край брега на Дунава от началото на ХХ век.
Сред фотографиите е и снимка, направена на 15.март 1900 година от придворния тогава фотограф Иван Карастоянов. Тя е запечатала урок в класната стая на местното училище "Отец Паисий". Изображението е било част от колекцията фотоси, с които тогавашното трето българско царство е представило държавата ни на Световното изложение в Париж, състояло се в зората на ХХ век.

Фотографите Герасимови са известни колекционери на стари снимки, литографии, картини и гравюри. Частната им фамилна сбирка съдържа уникални етюди от историята на стара Силистра. През 2006 година тяхна експозиция, посветена на историята на крайдунавския град, бе част от проявите с които местната общност отбеляза 1900 годишнината от създаването на Силистра.
Календарът "Стара Силистра" който ще датира месеците на идващата 2015 година ,е опит на баща и син Герасимови да популяризират спомена за родния им град, такъв какъвто той е бил преди години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай