Изложба на живи тропически пеперуди в бургаския Природонаучен музей

Изложба на живи тропически пеперуди в бургаския Природонаучен музей  | StandartNews.com

Живи тропически пеперуди са най-новата атракция, която предлага на посетителите бургаският Природонаучен музей през този сезон. Те бяха пуснати днес в една от залите на музея на ул. К.Фотинов 30.

Близо 50 пеперуди от 11 вида изпъстриха залата на музея, аранжирана като тропическа градина със специални, подходящи за тях, растения, любезно предоставени от Бургасцвет-90-Танев ЕООД.

Подобни инициативи са вече честа практика в големите европейски музеи и ботанически градини, но в Бургас се организира за пръв път. Наскоро живи пеперуди гостуваха за един ден на Парламента в София, но разбира се музеят е много по-подходящ дом за тази феерия и красота.

Тропическите красавици идват от различни континенти – Северна и Южна Америка, Африка и Азия. Сред тях са синьото морфо пелеидес, пеперудата сова, монархът и др. Сред цъфнали олеандри, орхидеи и зелени растения, те ще радват посетителите на Природонаучния музей само около месец и половина. Защо? Който не знае, ще може да научи на място от подготвените за изложбата информационни табла и материали.

За удобство на посетителите Природонаучният музей работи с удължено лятно работно време: понеделник – петък 9:00 – 19:00, събота 11:00 – 19:00. Специално по повод изложбата музеят ще е отворен и в неделя, 3 август 2014 г., от 11:00 до 19:00 ч.

Допълнителна информация:

Пеперудите са очаровали хората още от дълбока древност. Не е случайно, че са открити изобразени в египетска гробница на възраст 3 500 г. Почти няма народ, който да няма легенда или обичай, свързан с пеперудите. Те са част от огромната група на насекомите. Учените ги отнасят към разред Люспокрили (Lepidoptera). Названието Lepidoptera произлиза от гръцките думи „лепидос" - люспа и „птерос" - крило. Погледнато под увеличение крилото на пеперудата прилича на мозайка, съставена от многобройни, припокриващи се люспи с различна форма и цвят. В света са описани над 250 000 вида, а в България техният брой е около 3700. Най-общо те се разделят на дневни (около 215 вида в България) и нощни пеперуди и молци (около 3500 вида).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай