Иля Авербух: Ледът е поезия

Иля Авербух: Ледът е поезия | StandartNews.com

 

Всяка една жена, било то рускиня или българка, е огнената „Кармен", казва режисьорът

Българските почитатели на фигурното пързаляне имаха шанса да се насладят на спектакъла „Кармен" – спиращ дъха звезден парад от олимпийски, световни и европейски шампиони, между които и нашенката Албена Денкова. Иля Авербух е режисьорът, хореографът, продуцентът, душата и умът, моторът и сърцето на най-грандиозните спектакли на лед в Русия. Той е признат доайен в жанра. Огромният успех на всеки един от неговите спектакли го нарежда в класацията на режисьор-постановчик от световна величина. Олимпийският шампион, който има всевъзможни отличия и медали, води звездите си за пореден път в България. Уникалното им шоу „Кармен" бе представено на публиката в "Арена Армеец" по покана на "Жокер медиа". Ето какво заяви Авербух пред "Стандарт".

- Иля, с каква мисия идва новото ледено шоу „Кармен" в България?
- Идваме с послания за обич и красота. В сложната геополитическа атмосфера ние, в Русия, сме изключително добронамерени, открити и искрени. Време е хората да се научат да филтрират политическите доводи. Трябва да се вгледаме в същността и дълбочината на нашите отношения. Всички искаме хубав живот, мир за децата ни. Ще кажа на българите: Обичайте се, възхищавайте се на красотата около нас. Шоуто ни ще покаже може би неизвестна за вас Русия. Ние не сме упорити и борбени, не сме войнствени, както ни описва Западът. Не зная дали има друг народ в света, който да обича красотата и нежността повече от нас, руснаците. Колкото по-близко сме един до друг, толкова по-добре ще се разбират нашите два народа. Нека да не строим стени между държавите, а да се хванем ръка за ръка. Точно това целим с нашите красиви спектакли, в случая с „Кармен", който ще внесе настроение, красота и много, много любов! Ледът е поезия! Нашето шоу не идва в България, за да спечели още пари. Предостатъчно печелим тук, в Русия. Дори да ви се струва, че в думите ми има патос, ние идваме с кауза - чрез красивото, истинско, нежното изкуство, да елиминираме паяжината, изплетена от пропагандата, която облъчва и нас, и вас. Ние много обичаме България и винаги гастролираме тук с огромно удоволствие. Благодарение на „Жокер Медия" това се случва вече няколко пъти. Благодарни сме на Бога за този шанс отново да ви зарадваме пролетно с красотата на леда.
- Животът ви минава на леда. Как ви е по-хармонично - като треньор или като фигурист?
- Бих искал да поясня, че изобщо не се чувствам треньор. През времето, когато започнах да поставям различни проекти, по скоро съм бил в ролята на продуцент и художествен ръководител. Аз съм постановчик на главните проекти на лед в Русия. Преди всичко това е известния тв проект „ Ледниковый период", който със сигурност се е гледал и в България, тъй като се излъчваше по Канал 1 на руската телевизия. Мога да се похваля с постановката на над 1000 шоу програми на лед, които съм правил в различни краища на Русия. Спектаклите „Огньовете на големият град" и „Кармен" са грандиозни проекти, на които съм хореограф и режисьор. За мен този живот е много по интересен, отколкото живота в спорта, където бях подчинен на треньора си и изпълнявах неговата воля. Бях просто състезател, който се конкурираше на равно с другите, борейки се за пиедестала.
- Взискателен ли сте към вашите актьори фигуристи?
- Естествено, че съм много взискателен. На първо място изисквам поддържане на идеална форма. Вие сама днес видяхте в каква великолепна форма са всички на леда, въпреки, че много от фигуристите отдавна са минали 40'те! Второто нещо, което изисквам от всеки, е следното: непрекъснати иновации и предложения. Всеки от екипа е длъжен да измисля и нови елементи, за да бъде танцът на леда винаги неповторим и уникален. А това се постига само когато целият екип работи заедно.
- Кое е най-запомнящото се в кариерата Ви на продуцент?
- Винаги ще помня леда на хипер-проекта „Ледниковый период". Изигра голяма роля в живота ми. Тогава почувствах вярата в себе си, че мога да правя и това.
- А вашият най-успешен проект?
- Постановката, която тази вечер и утре ще види българската публика – „Кармен". Особено силни сме с него. С гордост мога да заявя, че в момента в Русия ние сме №1!
- Как пълните залите?
- Промених либретото и именно с това го направих желан и гледан. Пълним стадиона в Москва „Лужники"...Първоначално мислих, че музиката на Бизе ще ми бъде напълно достатъчна. Но в последствие видях, че моите герои не се побират в тези рамки. Трябваше ни още нещо. И така разширих и промених либретото. Тогава вплетох музиката на руския композитор Роман Игнатиев. Така допуснах едно „хулиганство" на леда, което безумно се хареса на зрителите. С новото либрето, костюми, хореография и живо изпълнение от певци успях да убедя зрителите, че Кармен не е обезателно онази испанка с черните изразителни очи и черните къдрици.
Кармен всъщност е всяка една руска или българска дори жена. Тази, която обича и е обичана, която иска да бъде обичана и забелязана, която е силна и се откроява със своята вътрешна индивидуалност.
- Да се върнем във времето, когато бяхте състезател. Коя бе партньорката, с която най- леко плувахте по леда? С която ви е било най-комфортно и сигурно?
- Нямал съм много партньорки. Дълги години се пързалях с Марина Анисина. След нея се състезавах с Ирина Лобачова. И с двете прекрасно съм се разбирал и сме постигали много. Но въпреки това, искам да си призная, че в спорта не получих тази творческа реализация, която бих искал.
- Постоянно ли сте с този екип, или ги сменяте?
- Това е постоянният състав. С тези спортисти работя повече от десет години. Знаеме си и кътните зъби. Като едно голямо семейство сме. Скоро подобаващо отпразнувахме десет годишният ни юбилей. Това бе за нас един невероятен повод да се съберем като истинско голямо ледено семейство. С тази трупа сме гастролирали не само по цяла Русия. Били сме и в САЩ, и в Израел, и в Китай, и в Казахстан, дори в арабските емирства, където обрахме овациите. Обиколили сме цяла Европа. Имахме невероятен успех в Лондон.
- Кои от вашите звезди видяхме в зала „Арена Армеец" ?
- Всичките велики фигуристи на Русия. Алексей Ягудин и съпругата му Татяна Тотмянина, които пристигнаха с двете си деца. Те направиха една обиколка с малчуганите из парковете на София. На леда бе и двойката Албена Денкова и Максим Стависки, като и Максим Маринин, Роман Костомаров, Оксана Домнина и Максим Шабалин и още много световни и олимпийски шампиони. Тотмянина и Маринин, например, са дует на леда от 1996 г. с треньор Наталия Павлова, а от 1999-а до 2002 г. са в челната тройка на всички състезания провеждани в Русия. След конфликт с треньорката те се довериха на Олег Василев и с него през 2001-ва заминаха за Чикаго. Василев изцяло промени стила на пързаляне на двойката, като покани за техен хореограф италианеца Джузепе Арена. Така звездната двойка спечелиха европейското първенство през 2004 и 2005-та, като преди това станаха безапелационни първенци на всички състезания без световното. Есента на 2004-та обаче бе "черна" за двойката. По време на "Skate America", при една от поддръжките, падат и се контузват тежко. Татяна бе с множество хематоми и сътресение на мозъка. Максим - също, плюс тежка психологическа травма. След огромни усилия и тренировки станаха олимпийски шампиони през 2006-а и това е финалът на спортната им дейност. От тогава са в моя звезден екип, с което се гордея, както и с всички останали, разбира се! Ние сме едно цяло, затова правим чудеса на леда!
- Какво обичате да правите в свободното си време?
- Да пътешествам. И да бъда до сина ми Мартин. Той е вече на 12. Не кара кънки - колкото и парадоксално да ви звучи. Дори ги гледа пренебрежително, с определена ненавист. Вероятно се е комплексирал, защото всички очакват от него да стане като родителите си. Той, който е син на световни шампиони, но не стъпва на леда. Очакването да продължи делото явно го отблъсна. Това е положението. Кънките за нас са болна тема...
- Спазвате ли определен хранителен режим?
- Бих искал, но, уви, го нямам. Ям всичко. Поддържам форма с това, че непрекъснато съм в движение. По 12 часа на ден съм кънки. Само дето не спя с тях! Представете си 12 часа да се пързаляте и да сте в движение. Всичко се изгаря.
- Как мотивирате бъдещите звезди?
- В Русия се отделя много внимание на спорта, особено при децата. Акцентът на правителствената ни политика в това отношение е следният: децата да спортуват колкото се може повече. Това е много правилна политика, която неизбежно дава своите резултати. На олимпиадата в Сочи постигнахме огромни резултати благодарение на това, че всички в нашата страна спортуват от малки. Детският спорт е голям приоритет у нас. И това е прекрасно. Само в Москва, например, тази година са построени над 1000 ледени пързалки. Най-голямата в света също е в нашата столица.
- Какво ще пожелаете на българските фенове?
- Бих искал хората да се научат да филтрират политиката от живота. Трябва да се вгледаме в същността и дълбочината на нашите отношения. А същността е - че всички ние искаме хубав живот, искаме мир за децата ни, искаме да се смеем, да се радваме на всеки един миг от живота, да се обичаме, да се възхищаваме на красотата около нас. Моето послание към българите е – обичайте се, радвайте се на живота и на красотата в него!

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай