Художници в кадър

Художници в кадър | StandartNews.com

 

Някои от най-известните ни майстори на четката през последните две десетилетия разкриват реалните си лица пред обектива на фотографа Ани Петрова. Изложбата "Художникът в кадър", наредена в столичната галерия "Стубел" зад пощата на хотел "Плиска", съдържа черно-бели изображения, правени от 1995-а до днес. Куратор е Росица Доганджиева. Фотожурналистката е избрала 40 от общо 300 снимки, които е сътворила през изминалите 20 години, някои от които познаваме от страниците на "Новинар" и от нейната рубрика „В ателието".

Експозицията е от най-коментираните арт събития през последните дни. Толкова майсторски "заковани" фотофизиономии на толкова известни личности рядко могат да се видят в едно и също пространство. Има и още един факт, който впечатлява - артистите, които са прочути с логично полагащите им се капризи, са позирали с удоволствие пред Ани. Просто са й оказали доверие. Може би заради това от очите и усмивките им лъха споделяне и откровение. Полъхът на времето преминава през тях - най-известните, но и най-драматичните: Генко Генков, Любен Зидаров, Валентин Старчев, Борис Димовски, Павел Койчев...

"Тогава бяхме единни. А днес живеем вяло, безцветно и бездарно самотно. Не ни е виновно само безпаричието. Ей Богу, мисля си, че над нас е надвиснало някакво криворазбрано чувство за самосъхранение, което действа като бумеранг – с обратна сила", казва Тома Трифоновски, един от героите на Ани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай