"Графика и рисунка" на Иван Нинов в "Средец"

"Знак", литография, 2014 г.

"Графика и рисунка" на Иван Нинов в "Средец" | StandartNews.com

Иван Нинов, който преди дни навърши 70, празнува юбилея си с изложба. Експозицията "Графика и рисунка" се открива на 1 септември в галерията на Министерството на културата "Средец". Неговите творби винаги се разпознават безпогрешно още от началото на 70-те години на ХХ век, от когато той участва във всички големи прояви на художествения живот у нас.

В центъра на неговите творби е образът, знакът или абстрактната форма. Той изрича това, което трябва да каже, чрез черното и бялото върху белия лист. Почти винаги участията му в многобройните международни биеналета и триеналета на графиката у нас и в чужбина му носят награди. Негови творби има в САЩ, Аржентина, Мексико, Германия, Норвегия, Русия, Унгария, показван е и в Есенния салон в Париж. Художникът има и много самостоятелни изложби – в Прага, Братислава, Виена, Малага, Лондон в София – в галериите "Леседра", "Крида-арт", "Райко Алексиев", "Отечество", Националния дворец на културата, на ул. "Шипка" 6 в София, в Пловдив и Варна.

Освен като график, Нинов се изявява и като илюстратор. Прави художественото оформление на книги като „Корените на света" от Янис Рицос през 1977, „Нулев километър" от Лъчезар Еленков през 1977, „Без свидетели" от Станка Пенчева през 1980 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай