Банкси - кралят на уличния арт

Две от най-прочутите творби на Банкси - двама полицаи се целуват и Чърчил с пънкарски зелен гребен

Банкси - кралят на уличния арт | StandartNews.com

Анонимният артист нареди една от редките си и значими изложби в Мюнхен

Двама полицаи се целуват, Чърчил с пънкарски сигнално зелен гребен, "Плъх папарак" и "Плъх гангстер" - всеки познава сатиричните рисунки на уличния артист Банкси. Най-известният в света графити художник е всъщност и най-непознатият. Все още никой не знае кой точно е бунтовникът със спрей.

Творбите на неуловимия артист, който успява да запази самоличността си в тайна вече години, винаги са ироничен и провокативен социален коментар на случващото се. Често обаче оставят горчив привкус у зрителите в градската среда - и дори тъга.

През годините мнозина са се опитвали да го разкрият. Редовно се появяват съобщения в медиите, че някое е научил името му, повечето пъти се оказва грешка. Винаги, когато някой от арт детективите изкрещи "Свалихме маската му", следва голямо разочарование, че не е той. И въпреки всичко опитите да бъде разкрит не секват. Банкси продължава да бъде преследван. Първо от полицията, а сега от арт дилърите. Ето защо е голяма победа всеки път, когато някой галерист успее да нареди в пространството си негови оригинални творби.

Сега около 40 творения на краля на уличния арт могат да се видят и купят в Мюнхен в галерията "Кронсбайн". Една от редките за бунтаря експозиции беше открита на 14 април и ще остане до 10 септември. Там са наредени "Избери оръжието си" в няколко цвята, "Момиче с балон", "Тежко въоръжение", "Плъх папарак", "Плъх гангстер" и "Момиче Нола".

Докато първите творби на Банкси са продавани за няколко паунда, днес те достигат до шест и седемцифрени суми в "Сотбис". Критичните рисунки на този съвременен арт Зоро, които той прави светкавично бързо по стените, са вдъхновили много други художници. Затова в изложбата в Мюнхен са включени и други негови колеги от уличната арт сцена.

"С творбите си той стимулира обществото да мисли по политически въпроси. А тук виждаме разпръснатото му творчество в концентрирана форма. Окачени на една стена са много по-лесни за разбиране", коментира собственикът на галерията Дирк Кронсбайн пред Ройтерс.

За първи път Банкси се появява в Бристол, Англия, като част от подземна група улични артисти. Набира слава през 90-те. Негови графити има най-вече в Лондон, но и навсякъде по света. Случвало се е и картините му да бъдат заличавани, както стана в Ню Йорк през 2013 г. Тогава върху стената на сграда в Манхатън той бе изобразил две момчета - едното е покачено на гърба на другото и се опитва да свали табелка "Графитите са престъпление". След това през 2014 г. беше премахната негова творба и в Клактън, Есекс, заради "обидно и расистко съдържание". Работата показа пет сиви гълъба, държащи табели, на които пише: "Мигрантите не са добре дошли", "Върнете се в Африка" и "Спасете нашите червеи". Срещу тях стои малко птиче, което прилича на лястовица. Всъщност творбата е саркастична към противниците на мигрантите, а не към самите бежанци.

Атентатът срещу Рейгън вдъхновява "Борих се срещу закона"

Изображението "Борих се срещу закона" от 2004 г. е вдъхновено от фотографиите от атентата срещу президента на САЩ Роналд Рейгън на 30 август 1981 г. На излизане от хотел "Хилтън" във Вашингтон психично болния Джон Хинкли-младши изстрелва шест куршума по президента и охраната му. Освен президента атентаторът ранява прессекретаря му Джеймс Брейди и други двама души. Рейгън оцелява. Куршумът минава на около 3 сантиметра от сърцето му и засяда в белия дроб.

Атентаторът извършва покушението, подражавайки на героя от филма на Мартин Скорсезе "Шофьор на такси", излязъл по екраните през 1976 г. С този жест се надявал да съблазни снималата се в същия филм актриса Джоди Фостър, която маниакално харесвал. Днес атентаторът все още се лекува във вашингтонска психиатрична болница.

Президентът е откаран в университетската болница "Джордж Вашингтон", където е подложен на спешна операция. Оттогава в публичното пространство са се запазили легендарните слова, които Рейгън казал на хирурзите: "Надявам се, че сте републиканци." На което един от лекарите отвърнал: "Днес всички сме републиканци, г-н президент." Покушението, запечатано от голям брой телевизионни и фотографски камери, става сюжет на няколко документални и игрални филма.
Заглавието "I Fought the Law" е взето от едноименната песен на Сони Къртис от "The Crickets", която има много кавъри, най-известния от които е пънкарският на "The Clash". В текста се пее I fought the law and the law won - "Борих се срещу закона и законът победи". А надписът на Банкси завършва с "И аз победих". Художникът обаче лежи, проснат на земята. Близо до него е и четката, с която изписал думите. Въпросът, който поставя рисунката, е дали художникът наистина е победил или се е провалил, след като е умрял. Разбира се, присъдата ще даде само времето.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай