Българка дирижира изкуството в Канада

Българка дирижира изкуството в Канада  | StandartNews.com

Националната галерия на Канада в Отава определи българка като свой основен куратор. Катерина Атанасова ще наследи длъжността от Чарлз Хил, който я е заемал от 1980 г. насам. В момента тя е директор изложби и главен уредник на "Колекция МакМайкъл" в Онтарио.

Катерина пристига в Канада преди 24 години, за да учи медиeвистика в университета на Торонто. Скоро след това обаче момичето е очаровано и завладяно от работата на Групата на седемте. Това са прочути канадски художници, рисуващи предимно пейзажи през 30-те и 40-те години на миналия век. Те поставят началото на първото важно канадско течение в изкуството. Атанасова получава магистърска степен през 1994 г. и започва работа в колекция "Малкъв" на университета, в която има ранно византийско изкуство. Пет години по-късно българката е вече директор по образователните програми в "Художествена галерия Варли" в Маркъм, Онтарио. Галерията е кръстена на Фредерик Варли, един от създателите на "Групата на седемте". В крайна сметка Катерина става куратор и програмен координатор на галерията.

Днес нейните амбиции са да привлече внимание към канадското изкуство. През 2012 г. Катерина Атанасова е съкуратор на пътуващата изложба "Рисувайки Канада: Том Томсън и Групата на седемте", която бе представена в прочути галерии в Лондон, Норвегия и Холандия.

Пак тя е и куратор на една от най-дългоочакваните изложби - "Морис и Лиман в компанията на Матис", осъществена в сътрудничество с Музея за изящни изкуства в Квебек, която бе открита на 10 октомври.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай