България оживява на 20 декара

България оживява на 20 декара | StandartNews.com

Парк на открито по подобие на тези, които вече съществуват в десетина европейски страни, ще бъде изграден до 2029 г. край Правец. Това обявиха членовете на инициативния комитет на проекта "България на длан - макети на открито"
Вече 10 години по идeя на режисьора Съни Сънински и актрисата Стефани Рачева съществува пътуваща изложба от 30 макета на знакови сгради, свързани с българската културно-историческа памет. Сега те ще намерят място в първия образователен културно-исторически парк на открито. Той ще има площ от 20 дка, да бъде пресъздадена картата на България. Акцентите в нея ще са 130 макета на културно-исторически сгради, намиращи се както у нас, така и извън територията на страната ни.

Паркът ще бъде във формата на карта на България, границите му ще са очертани с растителност и цветя. В тази карта ще се оформят акценти от релефа на България планини и реки. Алеите му пък ще съвпадат с основните жп линии, а входовете към него - с ГКПП-та. Самите макети ще са изготвени от специални материали и ще издържат на температурни амплитуди от -50 до + 60 градуса, обяви Съни Сънински.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай