„Асамблея на срамът" - откриване на първа групова изложба в МОЗЕЙ

„Асамблея на срамът" - откриване на първа групова изложба в МОЗЕЙ | StandartNews.com

София. Изложба, неподходяща за зрители под 18 години, ще бъде открита на 19 декември от 19 часа в пространството за съвременно изкуство МОЗЕЙ. Уникалната групова изложба без куратор е под надслов „Асамблея на срамът" (грешките са нарочни).

В изложбата са представени работи на над 120 автора под формата на живопис, графика, колажи, фотография, текст, мултимедия и други.

Новаторската изложба противостои на идеята за кураторството, при която достъп на артиста и неговата творба до изложбената зала е изцяло зависим от субективния избор на куратора.

По тези причини "Асамблея на Срамът" няма куратор и абсолютно всеки би могъл да участва, като наеме за символичната сума от 15 лева един квадратен метър от галерията за да представи в него своите творби.

Тази изложба дава видимост и провокира художествената креативност у хора, намиращи се извън артистичната среда, като успоредно противостои на дискриминационните разделения между професионално и не професионално; високо – ниско изкуство.

Ден преди закриването на изложбата международна комисия ще връчи няколко награди на най-оригиналните автори. Ще бъде връчена и награда от публиката, определена от посетителите на МОЗЕЙ. Някой от произведенията ще бъдат откупени за постоянната колекция на МОЗЕЙ. Изложбата е международна и ще има произведения на чужди автори.

Някои от познатите имена, които ще вземат участие, са водещата Мария Силвестър, журналистката Албена Вулева, актьорът Стефан Щерев, певецът Орлин Павлов, хореографката Мила Искренова, художникът Калоян Илиев- Кокимото и много други.

В допълнение към изложбата е осигурено отделно пространство в галерията наречено „Срам Бук", където посетителите ще имат възможност да пишат по стените своите реакции по темата за срама или впечатленията си изложбата.

"Темата за срама е силно актуална за България. Чувството за срам е в тясна взаимовръзка с усещането ни за вътрешна свобода, която мисля, е силно необходима на всеки българин, особено в момента", казва Иво Димчев, който организира изложбата и управлява пространството за съвременно изкуство. 

„Асамблея на срамът" ще продължи до 30-ти януари 2015 г. МОЗЕЙ е на бул. "Сливница" 178. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай