Ървин Олаф - модерният демон на обектива

Ървин Олаф - модерният демон на обектива | StandartNews.com

Холандецът показа авторските си творби в Двореца, днес е последната възможност да бъдат видяни

 

Наричат холандския фотограф Ървин Олаф "модерен демон", "комерсиален воайор", "прозорлив хулиган". Известният майстор на обектива е заслужил тези титли заради често скандалните му портрети на разсъблечени старици, деца с аутизъм, наръгани красавици и други възмутителни за пуританите фотоси, в които си играе със сексуалността, модата, фетишите и човешкото несъвършенство. След негативна рецензия в родината си Олаф е категоричен: "Целият артистичен свят в Холандия може да ме целуне отзад."

Фотографът беше за втори път в София - за да представи изложбата си „Четири серии" в Националната галерия (за последно може да бъде видяна днес) в афиша на фестивала „Фотофабрика", и за да бъде специален гост на награждаванета на победителите в журналистическия конкурс на "Мтел медиа мастърс".

При първото си гостуване у нас преди 10 години Олаф показа по-скандалната част от творчеството си, като например прочутата снимка на лейди Даяна с окървавено и раздрано от емблема на "Мерцедес" рамо. Днес Олаф представя своя по-деликатна страна, разкривайки мълчаливото страдание на съвремения човек и пукнатините в уж де перфектния свят. Серията "Скръб" е с красиви жени в изискани тоалети или скъпо бельо, които плачат. "Исках да покажа тъгата, колкото може по-дълбоко и по-силно. Мъката е най-голяма, когато светът е щастлив, птичките пеят и слънцето грее... Когато хората се наслаждават на пролетта. Затова и светлината е вдъхновена от светлината през пролетта", обяснява фотографът.

Серия "Черни", малко по-стара и отпечатана ръчно, е с афроамериканци, облечени като различни герои от световната история и изкуство от Античността до днес. А "Здрач" и "Изгрев" - съответно в черни и бели нюанси, разкриват самотата в ретро романтичен стил.

"Преди 10 години имах много гласовити послания към зрителите, сега съм по-смирен и показвам друго свое лице. Искам да осъществя диалог с хората", обясни фотографът у нас. Той предпочита, докато гледат снимките му, зрителите да създадат своя собствена история, вместо да се опитват да прочетат неговата. Желанието си обясни така: "С годините човек остарява и помъдрява. Когато е млад, е убеден, че мислите му са на 100 % верни - или поне с мен беше така. Но когато стигне 40-те, започва да се замисля върху тази уверенест, и да разбира, че историята на другите е по-вярна. Сега на 57 съм изпълнен с още повече съмнения."

Олаф учи журналистика, преди да се отдаде на фотографията. "Във Факултета по журналистика се научих да наблюдавам хората и ситуациите - това ми е много полезно сега", каза холандецът. Последните години той реагириа на случващото се в Европа с творбите си, но казва, че не иска да прави политически послания, а да покаже как то се отразява върху човешките лица. Олаф създаде 3D фотографска скулптура, висока 2,5 метра, представляваща гола жена от дърво с протегната ръка, вдъхновена от инцидентите в новогодишната вечер в Кьолн.

Новите технологии карат Олаф да се върне към аналоговата фотография, към тъмната стаичка, където експериментира със стари техники като карбонов принт. „Днес фотографията е достъпна за всеки. Всеки ден в социални мрежи Фейсбук и Инстаграм се появяват десетки хиляди доста добри снимки. Това обаче налага повече мислене върху измерението и стойността на красивото и то не в духа на модата. Въпросът е: Какъв е смисълът на красотата? Всеки начинаещ трябва да помисли първо какво иска да покаже със своите произведения, преди да започне", посъветва младите Олаф. Самият той все още търси смисъла на красотата чрез страстта към работата си. "Тя е посланик между хората, повод за общуване", допълни той.

Последните проекти на Олаф отново са съсредоточени върху човешкото тяло и неговите недостатъци и недъзи. "Вече съм виждал толкова много тела, че ми е достатъчно", заяви фотографът. Преобразяването на хората, но и градовете, са сред интересите му - като серията "Берлин" от 2011-а. Скоро се кани да снима на терен в Шанхай. Далеч по-амбициозен е проектът му за пълнометражен филм, базиран на холандска книга за легендарния съблазнител Казанова и неговата единствена истинска любов. Момичето е обезобразено от шарка и започва да крие лицето си и да избягва публичността. Заради тази мистериозност много мъже започват да я преследват. "Това, което ме привлече беше тъканта на повествованието, но и телесните дефекти - и как хората ги понасят", допълни фотографът. Филмът се очаква през 2019 г., когато Олаф ще празнува 60.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай