Арт терапия за тялото и душата

Арт терапия за тялото и душата | StandartNews.com

Дава ни сили да се справим както с болестта, така и с живота, уверява психологът Елица Великова

Можем ли с помощта на изкуството да се преборим с болестите, житейските проблеми и лошите емоции? Арт терапията е именно такъв метод, който лекува душата и тялото ни с творчество. В това ни уверява психологът и арт терапевт Елица Великова. Ето какво сподели тя за "лекуващото изкуство" пред "Стандарт".

Класическата арт терапия разчита предимно на визуалните изкуства, докато експресивната включва всички начини на творческо изразяване - дори поезия, танц и фотография, обяснява Елица Великова. "Специфичното тук е и използването на няколко вида изкуство, преливащи един в друг, като начин да се задълбочи процесът и да се кристализира още повече прозрението", уточнява психологът. Например - дадено чувство може да бъде изобразено чрез рисуване, след което да бъде пресъздадено чрез движение или разказано чрез текст, стихотворение или приказка. "По този начин човек работи многопластово и стига до по-задълбочени открития", категорична е Великова. Тя разказва, че в чужбина арт терапията е широко разпространена в болници, психиатрични отделения, домове за възрастни хора, SOS селища и в дневни центрове за хора в неравностойно положение. "Установено е, че помага особено много на деца, на които се налага да прекарват дълго време в болница - например в раково отделение, като допълнителна терапия и като начин да се разсеят, да се свържат с нещо красиво, творческо и различно", посочва психологът. По думите й, с арт терапията ние използваме въображението си и създаваме алтернативна действителност. Но не става дума за бягство от реалността

а за начин да намерим сили и ресурси, за да се справим със сериозните предизвикателства в живота. Според Великова, няма смисъл например да си напомняме по 24 часа в денонощието, че сме в болница, защото едва ли ще си помогнем така. "Но ако поне за час на ден се пренесем в приказна страна, послушаме красива музика или забравим за проблема ни, докато рисуваме, то този един час се превръща в най-смислената част от деня ни - място, на което да се заредим и да си поемем дъх", посочва арт терапевтът. След това отново се връщаме в действителността, но вече сме окуражени и подсилени, за да продължим борбата ни с нашата болест.

Ето защо арт терапията помага на пациенти с всякакви заболявания. "Приложима е за всякакъв тип състояния, тъй като се свърза с ресурсите, с които човек разполага - с неговата "здрава" същност", категорична е Великова. От "лекуващото" изкуство могат да се възползват и малки, и големи - без ограничения и никакви противопоказания. А, за да се занимаваме с арт терапия, не са ни нужни някакви специални умения. "Всеки може да го прави. Важно е какво разбираш за себе си, а не какво произвеждаш. Смята се, че творческият процес е аналогичен с житейския - каквито трудности, препятствия, страхове и засечки срещнеш в една арт терапевтична сесия, с подобни ще се сблъскваш и в живота си", споделя арт терапевтът. Все пак, според Великова, по-податливи на "лекуващото" изкуство са пациентите, при които вербалното изразяване е ограничено - малки деца, хора с аутизъм, с комуникативни нарушения или умствено изоставане. Арт терапията успешно се прилага и върху цели фамилии. "Семейната помага на всички членове на фамилията да участват в творчески и терапевтичен процес, за да изследват взаимоотоношенията си, взаимодействията помежду си и да преодолеят евентуални проблеми или просто да си позволят да бъдат заедно в едно по-различно пространство, тоест, да се видят по различен начин, с други очи", разказва психологът.

Чрез арт терапията можем не само да излекуваме болежките ни, но също така да излезем от бита и обичайната ни история, за да погледнем към истински важното в отношенията ни - любовта и близостта, подкрепата и сътрудничеството. В групите, които води, Великова използва основно рисуване, движение, танц и медитация. "Има пространство за споделяне, писане и лично творчество. Провеждам различни нива на работа и курсовете имат различни теми - от базисно ниво на себеизследване, семинарът "Срещи с вътрешния творец", до "Пътуване навътре" - група за себепознаване за хора, които имат опит, в която целта е най-висшето състояние на сливане с универсалната творческа енергия", разказва Великова. Тя преподава арт терапия и на академично ниво - води курсове за професионални умения за арт терапевти към центъра за продължаващо образование в НБУ, както и магистратура "Експресивна арт терапия за лица с комуникативни нарушения" към департамента по здравеопазване и социална помощ.

Великова прилага също индивидуална терапия с пациенти, които се лекуват от психични и емоционални заболявания - клинична арт терапия. "Всяка техника, която използвам, е предназначена за определен тип ниво на способности и зависи от състоянието на клиента. Възможностите са безброй и затова обичам арт терапията - тя ме провокира да проявявам собственото си творчество в избора на материали, техники и подходи", споделя психологът. Индивидуалните сеанси траят между 60 и 75 минути като продължителността на цялостното лечение зависи изцяло от състоянието на пациента и неговите потребности. "В България не се следват международните стандарти, така че една арт терапевтична сесия не струва повече, отколкото една стандартна психологическа консултация", посочва Великова.

Творбите, които създаваме при терапевтичните сеанси, са наша собственост и ние решаваме какво ще правим с тях. "Когато остават с теб, те те съпътства и ти помагат да интегрираш прозренията", смята арт терапевтът и допълва, че рисунките имат "следващ живот". Възможно е, щом погледнем след време стара картина, която ни е послужила за прозрение в терапевтична сесия, да съзрем в нея нещо ново. "Тя може да ни върне към процеса на осъзнаване или да го продължи. Понякога някой образ продължава да живее в нас дълго, след като сесията е приключила. Така че това има добър и дълготраен ефект", категорична е Великова.

Всяка арт терапевтична сесия има потенциал за прозрение и трансформация от страна на пациента, като за много хора промяната е постепенна, но трайна. Дори да сме здрави, арт терапията има място в живота ни. "Не всички имат нужда от такава, но всеки има нужда от творчество. Тук нямам предвид конкретно приложно изкуство, а състояние на духа. Творчеството не означава да рисуваш - има хора, които имат професионални умения и въпреки това, когато ги прилагат, не са творчески. То е изобретателност, будно състояние на готовност да играеш, да бъдеш спонтанен, отворен за това, което иска да се прояви чрез теб. Не да пресъздадеш слънцето като жълта точка върху листа, а да използваш жизнената си енергия и душевност, за да превърнеш жълтата точка в слънце. А тези умения са необходими, жизнено важни за всеки", категорична е Великова. По думите й, българинът страда от предразсъдъци по отношение на терапията и личностното развитие, но арт терапията, наред с много други нови методи, сигурно навлиза у нас. А хората идват при нея с надежда за помощ. "Методът за тях не е от съществено значение, стига да "работи", посочва психологът. Тя е убедена, че арт терапията има място в родните болнични заведения, защото има видим и доказан ползотворен ефект за пациентите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай