Археологията ни с рекордни разкрития

Археологията ни с рекордни разкрития | StandartNews.com

Лувърът ни праща римски сребърен сервиз от I век преди Христа
Изложба показва 280 експоната, намерени миналата година на 400 обекта

"Миналата година е рекордна по броя на обектите, по които работиха българските археолози - над 400", похвали се директорът на Националния археологически институт с музей при БАН доцент д-р Людмил Вагалински, представяйки пред медиите изложбата "Българска археология 2014". По традиция, съществуваща вече от 8 години, тя представя резултатите от проучванията през изминалия сезон, като излага най-интересните находки и богат илюстративен материал. Представени са 280 експоната от 23 обекта и постери от още 30. Сред тях се открояват проучвания на пещерата Козарника, Белоградчишко, праисторическата селищна Козарева могила, къснобронзовият некропол на Балей, Видинско, античната Аполония и могилният некропол Сборяново. Тук са и откритията от римските градове Деултум, Бургаско, и Улпия Ескус, Плевенско, средновековните български столици Плиска и Преслав, Перперикон, средновековните крепости Лютица и Калиакра. Впечатляващи находки са открити още при мащабните спасителни разкопки на неолитното селище Мурсалево и проучванията на античния град Хераклея Синтика.

Предметите и постерите ще бъдат достъпни за всички гости на Националния археологически музей в Залата за временни изложби до 29 март 2015 г. За разлика от предишните години, тя ще бъде по-кратка, защото се очаква гостуване на колекции от Лувъра. Сред тях се откроява римски сребърен сервиз от I век преди Христа. Това е голям ответен жест от френска страна на нашата експозиция в Лувъра, защото той рядко изпраща своите експонати за изложби в чужбина, каза доц. Вагалински.

Тази година съорганизатори на изложбата са 16 исторически и археологически музеи в страната, които участват с находки от своите фондове. Изложбата се организира по повод деня на археолога - 14 февруари, но тъй като той е в събота, тя ще бъде открита за посетители на 16 февруари.

Според доцент Вагалински причината за тази толкова интензивна работа на българските специалисти са мащабните инфраструктурни проекти като магистралите "Струма" и "Марица" и трасетата на газопроводи и жп линии, както и сериозното финансиране от страна на българската държава - три пъти повече пари от предишните години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай