Алеко се усмихва до Бай Ганьо

Алеко се усмихва до Бай Ганьо | StandartNews.com

На 14 февруари Любо Чаталов и Любо Фърков влизат в ролите на автора и неговия господин Балкански

Скулптурата на Щастливеца ще бъде поставена на метри от Розоварната, пред която е седнал любимия му герой в етнографския комплекс "Дамасцена"

Алеко Константинов ще се усмихне на света на 14 февруари - в неделя в 11 и 30 часа в етнографския комплекс "Дамасцена" край Скобелево ще бъде откриването на негов нов монумент. Един от най-ярките интелектуалци и ироници в националната ни култура ще бъде на метри от своя любим герой - Бай Ганьо, който пък е седнал пред Розоварната. Автор и на двете композиции е харманлийският ваятел Тамер Халил. В ролите на автора и неговия персонаж ще влязат класикът на седмото изкуство Любо Чаталов и адашът му Фърков. Те са сред звездите, които снимат в новата суперпродукция "Роза дамасцена" на сценариста продуцент Мария Лалева и режисьора Тодор Анастасов. Веселин Плачков, който пък е в главната роля в екранната драма, започваща през 80-те и стигаща до наши дни, ще чете откъси от любими фейлетони на Алеко. Гайдари и кукери ще се развихрят в своеобразния спектакъл.

Стотици туристи се снимат с Бай Ганьо, той е голяма атракция, хвалят се местните. "Енергията и посланията, които носят Алеко и неговият герой са различни. Емоциите, които ме изпълваха, докато работих върху двете композиции, нямаха нищо общо с учебникарските представи", коментира Тамер Халил. Маестрото е поставил до Бай Ганьо мускалите с есенция - просто той е най-известният персонаж в литературата ни, който е търгувал със скъпото розово масло. Фигурата от бронз тежи 200 килограма. По тези земи се носи градска легенда - Бай Ганьо бил от Енина и е погребан в двора на църквата "Свети пророк Илия" в Казанлък. В началото Тамер Халил кроял планове всичко да звучи по-лежерно, но после образът на господин Балкански се избистрил - като на истински търговец, но и патриот, който няма търпение да представи розовото масло на Европа. "Все така актуален е. Затова Алеко е гений", категоричен е артистът. Докато твори своя Бай Ганьо от бронз, няколко пъти препрочита книгата и гледа филма. За него Ганьо е пъстър и атрактивен, въпреки своята откровена безцеремонност и бруталност. "В крайна сметка той е събирателен образ. И - дори това да не ни харесва - е доста емблематичен. Той просто винаги побеждава - поне засега", не се колебае Тамер Халил.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай