15:00 ч.

21.12.16

2 мин.

0

0

0

222 творби на Вера Недкова в Двореца

от Стандарт |

222 творби на Вера Недкова в Двореца

110 години от рождението на Вера Недкова отбелязва Националната галерия


Националната галерия представя в Двореца експозиция с 222 творби на Вера Недкова - една от първите дами на модерното бг изкуство. Публиката ще види мащабна изложба на изключителната художничка, която напуска света през 96-а на 90 - 137 живописни платна и 85 рисунки. Голяма част от тях са непоказвани до момента. Те се пазят в къщата-музей „Вера Недкова" и са част от дарението, което тя прави на Националната галерия.


Родена и възпитана в семейство на интелектуалци, Вера от най-ранна възраст насочва интереса си към изящните изкуства. През 1923-1930 следва живопис във Виена. Там е и първата й изява пред публика през 1933-а. Работите й през този период се отличават с опростена и обобщена форма, чиста, синтетична линия и деликатен пастелен колорит. През 1934-а Недкови се завръщат в България. Вера създава композиции, пейзажи, портрети и автопортрети. През 1934-а и 1939-а тя организира две самостоятелни изложби в София, става член на Дружеството на новите художници. След средата на 40-те Вера трудно се вписва в настъпилите промени и вкуса на времето. Между 1946-а и 1961-а по предложение на Никола Мавродинов тя завежда реставрационното ателие за средновековно изкуство в Народния археологически музей. Продължава да рисува, много често вечер или през нощта. В началото на 60-те с „размразяването" на художествения живот, Вера Недкова отново участва във всички представителни изложби - по-освободена и по-експресивна. От това време са и композициите, които граничат с абстракцията - линия в творчеството й, развивана съзнателно в края на 70-те и през 80-те.


Националната галерия представя изкуството на Вера Недкова през 2001-а и 2006-а. През 2004-а официално е открита нейната къща-музей на „11 август" № 2 в София.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент