Виктор Стоянов стана шеф на Софийската филхармония

Виктор Стоянов стана шеф на Софийската филхармония | StandartNews.com

София. Виктор Стоянов ще ръководи Софийска филхармония до насрочването и провеждането на конкурс за длъжността „директор" на тази изключително престижна наша културна институция, съобщиха от Министерството на културата. Стоянов стана известен като едно от лицата на протестите срещу кабинета „Орешарски".

Виктор Стоянов е роден в гр. София на 6 ноември 1977 г. Завършва „Пиано" и „Музикална теория" в Национално музикално училище „Любомир Пипков" в София. Стоянов е бакалавър по музика и виртуални музикални технологии в СУ„Св. Климент Охридски", като дипломната му работа е: „Предизвикателствата на съвременни музикални MIDI технологии". Той е и магистър по история на философията от СУ „Св. Кл. Охридски", където защитава дипломна работа на тема: „Здравият разум – история, развитие, перспективи".

От 1995 г. до 2011 г. Виктор Стоянов е тонрежисьор и саунд дизайнер в дублажно студио „Александра Аудио", което работи по проекти на водещи филмови студиа като „Дисни", „Дриймуъркс", „Юнивърсъл" и др. Има дългогодишен професионален опит като композитор, аранжор и саунд дизайнер в сферата на филмовата музика, музика за игри, реклами, TV програми, театрални постановки, както и успешно реализирани проекти в сътрудничество с водещи студия в България и Европа. Голяма част от реализираните проекти получават признание, изразяващо се в многобройни номинации и награди. Работил е и с главния диригент на ансамбъла Георги Андреев по реализация на основните спектакли на НФА „Ф. Кутев", които имат международно признание. Като концертиращ пианист е печелил и редица престижни международни награди: през 1991 г. - Специална награда на международния конкурс за пианисти „Димитър Ненов", през 1989 г. - Първа награда на международния конкурс за пианисти в град Марсала, Италия, през 1985 г. - Първа награда на международния конкурс за пианисти в град Усти на Лабем, Чехословакия.

В последните години Виктор Стоянов участва като музикант в редица български филми като „Лора от сутрин до вечер", „Четвърта Власт", „Вила Роза" и др., номинирани за наградите на Българската филмова академия. В периода 1997 – 2007 участва в поп-групата „Киора" и дуета „Стоян Михалев и Виктор". Създадените от тези формации песни придобиха широка популярност и бяха оценени с много награди. През 2002 г. на Театралните награди „Аскеер" В. Стоянов има номинация и за най-добра театрална музика за пиесата „Охранители", реж. Съни Сънински.

Виктор Стоянов е бил член на и гражданската квота на Комисията по култура и медии в 39-тото Народно събрание. Избран е за член на УС на „Музикаутор", както и председател на комисията „Културен фонд" към организацията. В периода август – ноември 2014 г. Виктор Стоянов бе заместник-министър на културата в служебното правителство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай