Царевец - сцена за "Набуко" и "Граф Монте Кристо"

Царевец - сцена за "Набуко" и "Граф Монте Кристо" | StandartNews.com

Фестивалът "Сцена на вековете" събира фенове на операта от 5 континента

За първи път на сцената на крепостта Царевец постановки ще поставят 5 оперни театри, а самият фестивал ще предложи на публиката изпълнения през целият летен сезон - от юли до септември.

Оперните театри от Бургас, Стара Загора, Русе, Пловдив и Театрално-музикален продуцентски център-Варна ще покажат най-добрите си заглавия, адаптирани за сцената на открито в крепостта Царевец.

Културният форум се организира от Община Велико Търново и Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов" и е отличен с престижния лейбъл „Европейски фестивали" за 2015-2016 година, съобщава velikoturnovo.info.

Летният сезон ще бъде открит на 15 юли от Театрално-музикален продуцентски център-Варна с мюзикъла „Граф Монте Кристо" по едноименния роман на Александър Дюма.

Автор на музиката и либретото е световноизвестният съвременен италиански композитор Ив Деска. Продукцията, съчетаваща класическото певческо изкуство с шоу, 3D мапинг и модерна сценография, ще е световната премиера на музикалното заглавие.

На 23 юли на сцената в двореца на българските царе ще бъде представена операта „Набуко" от Джузепе Верди, копродукция на Държавна опера - Стара Загора и Държавна опера- Бургас. Двете трупи ще гостуват на Царевец с още едно общо заглавие на 27 август – операта „Кармен" от Жорж Бизе.

В афиша на „Сцена на вековете" на 29 юли е операта на Джузепе Верди „Аида" на Държавна опера - Русе.

Следващото заглавие е за почитателите на балета – „Дон Кихот" от Минкус. Спектакълът на 5 август ще е копродукция на Театрално-музикален продуцентски център-Варна и Сибирския оперен театър – Русия, хореография и постановка - Сергей Бобров.

Музикалният сезон ще завърши Държавна опера – Пловдив на 3 септември с рок операта по либрето на Тим Райс и музика на Андрю Лойд Уебър „Исус Христос суперзвезда".

Всички спектакли, които се представят на уникалната „Сцена на вековете" претърпяват специална сценична адаптация, която се развива върху нови сценографски и режисьорски концепции.

От 2010 г. в рамките на Летен фестивал „Сцена на вековете" хълма Царевец във Велико Търново се превръща в естествен декор за исторически възстановки от българското Средновековие. От тази година това събитие се оформи като Фестивал на историческите възстановки.

Оперните и балетни спектакли в рамките на фестивала са гледани от средногодишно от над 10 000 зрители – гости и туристи от 5 континента - цяла Европа, Обединените арабски емирства, Пакистан, Египет, Мексико, САЩ, Аржентина, Китай, Корея, Япония, Австралия.

Фестивалът «Сцена на вековете» вече е утвърден като «запазена марка» на град Велико Търново в културния календар на страната. През последните години подобни формати започнаха да се развиват в София, Варна, Пловдив, Балчик.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай