17:13 ч.

12.07.16

3 мин.

4254

0

0

Царевец - сцена за "Набуко" и "Граф Монте Кристо"

от стажант-репортер Андрей Ковачев |

Царевец - сцена за "Набуко" и "Граф Монте Кристо"
Снимка: sociopower

Фестивалът "Сцена на вековете" събира фенове на операта от 5 континента


За първи път на сцената на крепостта Царевец постановки ще поставят 5 оперни театри, а самият фестивал ще предложи на публиката изпълнения през целият летен сезон - от юли до септември.


Оперните театри от Бургас, Стара Загора, Русе, Пловдив и Театрално-музикален продуцентски център-Варна ще покажат най-добрите си заглавия, адаптирани за сцената на открито в крепостта Царевец.


Културният форум се организира от Община Велико Търново и Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов" и е отличен с престижния лейбъл „Европейски фестивали" за 2015-2016 година, съобщава velikoturnovo.info.


Летният сезон ще бъде открит на 15 юли от Театрално-музикален продуцентски център-Варна с мюзикъла „Граф Монте Кристо" по едноименния роман на Александър Дюма.


Автор на музиката и либретото е световноизвестният съвременен италиански композитор Ив Деска. Продукцията, съчетаваща класическото певческо изкуство с шоу, 3D мапинг и модерна сценография, ще е световната премиера на музикалното заглавие.


На 23 юли на сцената в двореца на българските царе ще бъде представена операта „Набуко" от Джузепе Верди, копродукция на Държавна опера - Стара Загора и Държавна опера- Бургас. Двете трупи ще гостуват на Царевец с още едно общо заглавие на 27 август – операта „Кармен" от Жорж Бизе.


В афиша на „Сцена на вековете" на 29 юли е операта на Джузепе Верди „Аида" на Държавна опера - Русе.


Следващото заглавие е за почитателите на балета – „Дон Кихот" от Минкус. Спектакълът на 5 август ще е копродукция на Театрално-музикален продуцентски център-Варна и Сибирския оперен театър – Русия, хореография и постановка - Сергей Бобров.


Музикалният сезон ще завърши Държавна опера – Пловдив на 3 септември с рок операта по либрето на Тим Райс и музика на Андрю Лойд Уебър „Исус Христос суперзвезда".


Всички спектакли, които се представят на уникалната „Сцена на вековете" претърпяват специална сценична адаптация, която се развива върху нови сценографски и режисьорски концепции.


От 2010 г. в рамките на Летен фестивал „Сцена на вековете" хълма Царевец във Велико Търново се превръща в естествен декор за исторически възстановки от българското Средновековие. От тази година това събитие се оформи като Фестивал на историческите възстановки.


Оперните и балетни спектакли в рамките на фестивала са гледани от средногодишно от над 10 000 зрители – гости и туристи от 5 континента - цяла Европа, Обединените арабски емирства, Пакистан, Египет, Мексико, САЩ, Аржентина, Китай, Корея, Япония, Австралия.


Фестивалът «Сцена на вековете» вече е утвърден като «запазена марка» на град Велико Търново в културния календар на страната. През последните години подобни формати започнаха да се развиват в София, Варна, Пловдив, Балчик.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент