Световен баритон блести в Софийската опера

Световен баритон блести в Софийската опера | StandartNews.com

Пламен Карталов е режисьор на шедьовъра на Верди

Мексиканецът Карлос Алмагер пее довечера в "Бал с маски"

Любителите на белкантото ще имат удоволствието довечера да видят и чуят шедьовъра на Верди "Бал с маски" в Софийската опера. В ролята на Ренато за втори път нашата публика ще гледа световноизвестния баритон Карлос Алмагер, който вече обра овациите в "Риголето" и "Набуко". Роденият в Мексико талант на 18 печели трета награда на конкурса "Карло Морели" в родния си град, а през 1994-та става негов победител. След като се установява в Барселона, той среща великия баритон Висентe Сардинеро, който се превръща в негов пример и учител от 1996 до 2003-та. През този период Карлос усвоява всички техники, с които маестрото е прочут и печели различни международни призове. Алмагер е пял по най-големите сцени в света - от Виенската Щатсопер през "Ковънт гардън" в Лондон до "Карнеги хол" в Ню Йорк, където е партнирал и на Николай Гяуров, Мариана Пенчева и Калуди Калудов. С голям успех изпълнява Андре Шение, сред запазените му марки са ролите в "Момичето от Златния запад", "Атила", "Набуко", "Отело", "Тоска", "Макбет", "Аида", "Силата на съдбата".

Карлос Алмагер не крие, че се е учил от изключителния Стоян Попов, когото смята за невероятен интерпретатор. Възхищава се и от Борис Христов.

В ролята на Рикардо довечера излиза Костадин Андреев, Амелия ще е Радостина Николаева, Улрика - Румяна Петрова, Том - Димитър Станчев... Тази година се навършват 9 десетилетия от първото представяне на "Бал с маски" у нас през 1926-та. Режисьор на най-новата постановка на творбата сега е академик Пламен Карталов, а диригент - Борис Спасов. Убийството на шведския крал Густав III по време на бал през 1792 г. е историческо събитие, което служи за сюжет на няколко драматични и оперни творби. Пиесата "Бал с маски" от Скриб е залегнала в шедьовъра на Верди. От древността до днес, от Цезар до Кенеди, властимащите неизменно са фокус на обожание, но и на омраза. Именно тя, а не любовта, както в "Травиата", стои в основата на завладяващия сюжет на политическия трилър "Бал с маски". Съдбата на това заглавие е драматична. То преминава през цензура, забрана за изпълнение и отмяна - не без отстъпки от страна на композитора. Верди променя първоначалното заглавие, сменя и мястото на действие и имената на персонажите, за да даде шанс на "Бал с маски" да влезе в списъка с шедьоври на световната опера.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай